2019. november 28., csütörtök

Sütőtökös zsemle

Borbás Marcsi szakácskönyve című műsorban láttam ezt a mutatós tök formájú zsemlét, aminek a tésztájába ráadásul még sütőtök is kerül. Az adásban Szabadfi Szabolcs mutatta be a receptet. Egy zöldséges hamburger készült belőle. Nálam a töltelék másképp készült. Ott egy cukkinis zöldségpogácsa került bele, tejszínes sajtszósz és alma chutney. Nálam viszont friss zöldségek a kertből, birsalma chutney, amit ősz elején tettem el,és céklából, vöröslencséből, répából készítettem zöldségpogácsát.



A sütőtökös zsemle receptje tehát. Hozzávalók: 
- 60 dkg liszt (nálam fehér tönköly, a műsorban BL 55),
- 2 dl tej (vagy amennyit a tészta kíván), nem volt ennyi tej, a többit vízzel pótoltam,
- 10 dkg (nálam 15 dkg) sült sütőtökből készült püré (a sült tökös kiszedjük a héjából, majd botmixerrel krémesre keverjük),
- 4 dkg tejföl,
- 1 db tojás,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1,2 dkg só,
- 1 evőkanál cukor,
- 100 ml olaj,
- fél marék pirított tökmag.

Elkészítés: 

1. A műsorban látott recept szerint nem futtatja fel az élesztőt, hanem rögtön a robotgép csészéjébe szórja a tejhez és a tojáshoz. Kikeveri, majd megy bele a tökpüré. Ezután egy kis tejföl, majd a liszt, a só és a cukor. Az olajat csak a dagasztás végén adja hozzá.

Nekem nincs robotgépem, így én kézzel dagasztok. Éppen ezért én a szokásos módon felfuttattam az élesztőt.

2. A dagasztás végén megy a tésztába a pirított, apróra vágott tökmag is. Az alaposan, hólyagosra kidagasztott tésztát konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

3. Ezután 120 g-os adagokra osztjuk a tésztát. Két kezünket összeillesztjük és így forgatjuk a kis gombócokat. Lisztezett felületre helyezzük őket és konyharuhával letakarva 5-10 percig pihentetjük őket. Fontos, hogy legyen letakarva, különben kiszárad a tészta teteje. A recept végén található a videóhoz vezető link, ott meg lehet nézni, pontosan hogyan is kell a formázást végezni.

4. Ezután jön a tényleges formázás a szokásos módon, ahogy a zsemlét is szoktuk.

5. Ezután jön a madzaggal való formázás. Minden zsemléhez 3 madzagra lesz szükség. Az első madzagot átvezetjük a zsemle alatt és felül összekötjük. Ne legyen túl szoros, hagyjunk helyet, mert még kelni fog a tészta. A másik két madzagot is rákötjük úgy, hogy a képen látható mintázatot kapjuk majd (gerezdes).

6. Egy egész tojással lekenjük a zsemléket. Kicsit kelni hagyjuk, majd megint lekenjük őket és mehetnek a 190 fokos sütőbe.

7. Ha szeretnénk a tököknek kacsokat is készíteni, akkor valamennyi tésztát tegyünk félre. A tésztát rúd alakúra sodorjuk, majd a végére csomót kötünk. ezeket is megsütjük. Tálaláskor a zsemléket át lehet vele szúrni. Én csak akkorákat készítettem, amekkorákkal a felső szelet zsemlét át lehetett szúrni.

8. Ha megsültek a zsemlék, rácsra tesszük őket hűlni és kis idő múlva, nagyon óvatosan, leszedegetjük a madzagokat.

Tipp: sima zsemléket is készíthetünk, illetve sütés előtt be lehet vágni a zsemlék oldalát, így nem megy az idő a madzagozással (bár szerintem a bevágással nem lesz olyan mutatós).

Mi most egy vegán fasírttal fogyasztottuk. A következő bejegyzésben írok róla bővebben.

A műsor itt nézhető meg, látható benne a zsemlék formázása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése