2019. november 12., kedd

Céklaleves hús nélkül, borscs után szabadon

Bizonyára mindenki ismeri az ukránok egyik nemzeti ételét, a borscsot. De, ha más nem, már mindenki hallotta a nevét. Én még soha nem főztem és nem is kóstoltam borscsot, csak annyit tudok róla, hogy szláv országokban és Közép-Európában, leginkább Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában, Lengyelországban népszerű leves. Azt is hallottam már, hogy ahány ház, annyi borscs, azaz minden családnak megvan a maga jól bevált receptje, illetve, hogy minél többször melegítik, annál finomabb ez az étel. Körülbelül 10 éve készülök egyébként borscsot főzni, de valahogy mindig elmaradt és azt kell mondjam, ma sem azt főztem, viszont az ihletet a borscs adta ehhez az ételhez. Nagyon finom levesünk lett, máskor is el fogom készíteni és hamarosan kipróbálom majd az eredeti, hússal készült változatát is.

Hagyományosan pampuskát fogyasztanak ehhez a tartalmas leveshez, így én is azt sütöttem. Ezzel kapcsolatban is találtam többféle receptet, úgyhogy azokat összeollózva készítettem el a saját verziómat.





Hozzávalók a leveshez: 
- 3 nagyobb cékla,
- 3 nagyobb sárgarépa,
- 3-5 darab közepes krumpli (nálam volt az 5 is),
- a borscsba szoktak tenni egy kis fej káposztának a felét is, de nekem most nem volt káposztám,
- 1-1,5 dl sűrű, házi paradicsomlé,
- 1 nagy fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1-2 evőkanál zsiradék a hagyma párolásához,
- 1 babérlevél,
- só,
- bors,
- egy szűk evőkanálnyi cukor,
- alaplé vagy víz (nálam víz és egy teáskanál szárított vegyes, natúr zöldségkeverék),
- a tálaláshoz lehet kínálni tejfölt (nekem tejföl nélkül ízlett, a család tejföllel kérte).

Elkészítés: 

1. A vöröshagymát apróra vágjuk és zsiradékon megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a megpucolt, vékonyra (juliennre) felcsíkozott répát és céklát. Én a céklából egy fél darabot meghagytam, amit majd a főzés vége fele adtam csak hozzá a leveshez (de ezt már nem darabolva, hanem nagylyukú reszelőn lereszelve tettem bele).

2. Sózzuk, borsozzuk. Alacsony hőfokon, időnként megkeverve, fedő alatt saját levében pároljuk. Addig pároltam így a zöldségeket, míg nagyjából félig meg is puhultak (a vége fele tettem hozzá egy nagyon kevés vizet is). Ekkor felöntjük vízzel (alaplével). Teszünk bele babérlevelet.

3. Mikor már majdnem megfőtt a zöldség, akkor hozzáadtam a kis kockára vágott krumplit, majd, ha minden puha,  a paradicsomlevet.

4. Mikor már a krumpli is majdnem kész volt, akkor belekevertem azt a kevés reszelt céklát is, amit az 1-es pontban említettem. Kis cukrot adtam még hozzá, igazítottam a sósságán is, majd, mikor minden puhára főtt, akkor elzártam a tüzet. Tálalásig lefedve hagytam az edényt.

Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá. Nekem tejföl nélkül ízlett, a család tejföllel kérte. A levesnek egyébként gyönyörű vörös színe lett és nagyon ízletes volt. A céklát nem kedvelő családtagjaim csak úgy kanalazták ezt az ebédet.

Hozzávalók a pampuskához: 
- 45 dkg liszt (nálam tönköly, fehér),
- 2 evőkanál olaj,
- 2 nem púpos teáskanál só,
- 1 evőkanál cukor a tésztába és egy kevés az élesztő felfuttatásához,
- 2 dkg élesztő,
- kb. 2,5 dl víz, vagy amennyit a tészta igényel nálam tej és egy kevés víz keveréke).

Hozzávalók a pampuska tetejére: 
- egy kisebb csokor petrezselyemzöld,
- 2 evőkanál olaj,
- 4 gerezd fokhagyma (eredetileg 1 fej, de a gyerekek miatt nem mertem olyan sokat használni).

Elkészítés: 

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos cukros tejben. Én a tetejére szoktam szórni egy kis lisztet is.

2. Mikor szépen felfutott az élesztő, akkor a tészta hozzávalóiból egy közepesen lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. (Ne tegyük  bele rögtön az összes vizet, liszttől függ, mennyi folyadékra lesz szükség.) Legyen a tészta sima, fényes, hólyagos. Letakarva duplájára kelesztjük.

3. Mikor megkelt a tészta, akkor kisebb gömböket formázunk belőle. Nálam 14 gömb lett és a formázása úgy történik, ahogy a zsemléket is szoktuk készíteni.

4. Egy 25-26 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. Ebbe helyezzük majd a gömböket úgy, hogy én megkentem minden gombócot egy nagyon kevés olvasztott zsírral, hogy ne süljenek össze. Letakarjuk és kelesztjük. Fél óra kelesztés után kis tejjel lekenjük a pampuskák tetejét (van, aki tojással keni le, van, aki semmivel, én tejjel kentem). 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Hamar elkészül, kb. 20-25 perc. Mikor szép piros a teteje, kivesszük a sütőből.

5. Még melegen megkenjük a reszelt fokhagymával, aprított petrezselyemmel kikevert olajjal. Langyosan, frissen fogyasztjuk, ekkor a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése