2019. november 28., csütörtök

Céklás zöldségpogácsa húsmentes burgerbe

A sütőtökös zsemlébe tettük bele ezeket a finom zöldséges pogácsákat. Nem találom a papírt, amire lejegyzeteltem a pontos mennyiségeket, de szerintem nem is olyan fontos grammra pontosan betartani, miből mennyi kerül bele. Bátran lehet az alapanyagokat cserélgetni másra, akár babból is készíthető nagyon finom zöldségpogácsa. A vöröslencse az egyetlen, amire pontosan emlékszem, hogy 13 dkg volt.




Hozzávalók: 
- 13 dkg vöröslencse (nyersen mérve), előzőleg megfőzve (sózva), víz ne maradjon alatta,
- 2 közepes cékla, nagyon finomra reszelve,
- 2 nagyobb sárgarépa, nagyon finomra reszelve,
- 1 nagy fej vöröshagyma, nagyon finomra vágva,
- 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
- só,
- bors,
- aki szeretne. tegyen bele egy tojást, én kihagytam,
- tojás helyett lenmagtojást, pár evőkanálnyi csicseriborsólisztet használtam,
- zsemlemorzsa,
- fűszerezés ízlés szerint: nálam most kakukkfű, mert azt kívántam,
- kevés zsiradék a sütéshez.

Elkészítés: 

1. Az előzőleg megfőzött és kihűtött vöröslencsét összekeverjük a többi zöldséggel, fűszerrel, sóval, borssal és a lisztekkel, lenmaggal (aki tesz bele).

2. Annyi zsemlemorzsát adjunk hozzá, hogy egy lágy, kissé ragacsos, de formázható masszát kapjunk, ami sülés után sem esik szét. Kivettem az edényből egy nagy gombócnyi masszát, két tenyeremmel ellapítottam kb. fél cm vastagra, vagy annál kicsit vékonyabbra (vagy ízlés szerint, de túl vastag ne legyen, mert nehezebben sül át).

3. Egy nagy serpenyőbe kevés zsiradékot hevítünk (1-2 kiskanálnyit). Belehelyezzük a zöldségpogácsákat és lassú-közepes tűznél mindkét oldalukat megsütjük. Frissen nehezebben kezelhető, óvatosan nyúljunk alájuk egy széles spatulával. Minden sütés előtt teszünk újabb adag zsiradékot a serpenyőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése