2019. december 7., szombat

Karácsonyi narancskenyér

Borbás Marcsi műsorában (Borbás Marcsi szakácskönyve, 2019. 12. 01.) láttam ezt a receptet. Egyből kíváncsivá tett, így ma már el is készítettem.

Kicsit féltem, mert többen írták, keserű lett a narancspép és így a süti is. Éppen ezért én a három helyett inkább négyszer főztem át a narancsot. Nagyon fontos, hogy csak kezeletlen héjú narancsot használjunk ehhez a recepthez. Én egyébként néhány éve nem is vásárolok már narancsot. Legalábbis olyat nem, aminek a héja kezelve van. Érdemes kezünkbe venni egy kezelt héjú és egy kezeletlen héjú narancsot, megszagolni mindkettőt. Óriási a különbség.

A süti finom, szaftos, jellegzetes narancsillattal és narancsízzel, amihez a csoki nagyon jól illik. A tésztája tömör, nem lyukacsos, de én nem is használtam sütőport, csak egy kevés szódabikarbónát. Könnyű sütemény, ideális desszert nehéz ebéd vagy vacsora után. Nehéz abbahagyni.



Hozzávalók: 
- 2 darab kezeletlen héjú, mag nélküli narancs (kisebb méretű), lásd bevezető,
- 4 darab közepes tojás,
- 24 dkg mandula finomra darálva,
- cukor (eredetileg, a videóban 24 dkg cukrot mondanak, a receptleírásban 18 dkg-ot írnak, de én csak 7 dkg-ot használtam, mert nem szeretjük a túl édes sütiket...nekem még 5 dkg cukor is elég lett volna),
- fél csomag sütőpor (nálam csak egy kevés szódabikarbóna, azaz fél kiskanálnyi, fél teáskanálnyi),
- 4 cl narancslikőr (nekem nincs ilyen, ezért egy harmadik narancs levét kifacsartam, de előtte a héját is belereszeltem a sütibe, és összekevertem egy kis tölgyfahordóban érlelt törkölypálinkával),
- egy kevés szerecsendió,
- őrölt kardamom (nekem ilyen nem volt, kihagytam),
- kandírozott narancskocka (nekem kandírozott narancshéj volt itthon),
- jó minőségű, lágyabb ízű étcsoki a tetejére (esetleg tejcsoki, de az is legyen jó minőségű) és egy kevés olaj (ez utóbbit nem mondták, csak én tettem bele) és lehet díszíteni még kandírozott naranccsal is.

Elkészítés: 

1. A két narancsot megmossuk, majd egy vízzel teli edénybe tesszük. Negyedórát főzzük, majd leöntjük a vizet, tiszta vízzel felöntjük, újra főzzük (forrjon fel a víz mindig), majd megint leönteni a vizet és negyedórát újra főzni tiszta vízzel. Én még negyedszer is eljátszottam ezt, biztos, ami biztos. Összesen tehát 3-szor negyedórás főzés szükséges és minden főzést tiszta vízzel kezdjük. A használt vizet kiöntjük. A cél, hogy a narancs keserű ízét elvegyük.

Többen írták, hogy keserű maradt a narancs, ezért főztem még plusz 15 percig. Biztosra mentem.

2. Ha kész a narancs, akkor leöntjük róla a főzővizet, majd víz nélkül botmixerrel krémesre törjük. Kóstoljuk meg, tényleg nem keserű-e (természetesen a citrus jellegzetes íze, a háttérben minimális citrusos "kesernyésség" ott lesz, de semmiképp sem szabad, hogy zavaró legyen ez az íz.) Kicsit hűl, majd mehet hozzá a cukor és a tojás. Kikeverjük. Nem kell sokáig keverni, nem kell, hogy habos legyen.

Még egy megjegyzés: eddig, mikor kezeletlen héjú narancsot vettem, azokban soha nem volt mag, de egyébként, ha valaki olyan kezeletlen héjú narancshoz jut, amiben mégis van mag, akkor turmixolás előtt szedegesse ki a magokat. :)

3. Ezután hozzáadjuk a fűszereket, a sütőporral kevert mandulát, narancslikőrt. Kikeverjük. Itt sem kell sokáig kevergetni. Mehet bele a kandírozott narancskocka vagy apróra tört kandírozott narancshéj, ha használunk.

4. Normál méretű püspökkenyérformában sütjük (az enyém lent mérve 27X8,5 cm-es, felül mérve 30X11 cm-es). A formát olajspray-vel fújták be. Nekem ilyen nincs, én hagyományos módon kikentem a forma alját (az oldalát nem). 165 fokra előmelegített sütőben kell sütni. A műsorban másfél órát javasoltak, de én 1 óra 20 percnél vettem ki a sütőből. Szép barnára kell sülnie. Nem lesz túl magas sütemény. Kicsit megemelkedik majd, esetleg kissé vissza is esik (nálam nem esett vissza).

5. A kész sütit egy ideig a formában hagytam hűlni, majd mikor már csak langyos volt, óvatosan kiszedtem (nem jött ki könnyen) és megfordítottam (azaz, ami a teteje volt, most az alja lett). Így hagytam teljesen kihűlni egy fa deszkán, de igazából szerintem hűlhetett volna a formában is. A receptben nem mondták el, hogy érdemes hűteni, ezért én így jártam el.

6. Csokit olvasztunk a szokásos módon (vízgőz felett, a szokásos szabályok szerint, azaz víz ne érje a csokit, ne legyen túl forró a csoki stb.). A recept nem írja, de én tettem az olvasztott csokiba egy kis olajat, hogy felvágásnál ne legyen olyan kemény majd a csoki, szebben lehessen szeletelni.

A recept nem írja, mennyi csoki szükséges. Én kb. fél tábla étcsokit olvasztottam, ami arra volt elég, hogy a tetejét bevonjam és szépen lecsorogjon egy kis csoki az oldalára. Ennyi csoki bőven elég, többet nem kívántam volna rá.

A videó pedig ITT érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése