2019. december 26., csütörtök

Flódni bejgli

Kislányom a Borbás Marcsi szakácskönyve című műsorban látott százrétű bélest szerette volna karácsonyra, férjem somlói galuskát, nagyobbik fiam mákos bejglit, én meg fatörzset. Kisebbik fiam még csak 2 és fél éves, így ő még nem kért semmit. Mivel a somlói galuska és a százrétű béles önmagában is hatalmas adag, öten ennyi süteményt nem tudnánk megenni 2-3 nap alatt, ezért furfangos ötletem támadt. A százrétű bélesből flódni bejglit készítettem, a somlói galuskából pedig somlói tekercset (ennek receptjét a következő bejegyzésben mutatom, ITT).





A flódni bejgli töltelékének ötletét a Street Kitchen oldalán találtam. A tésztát Horváth Ilona receptje szerint készítettem. Egy teljes adag tésztát gyúrtam össze, azaz 50 dkg lisztből készítettem, de csak a felébe ment a vegyes töltelék, a másik felébe mákos-meggyes tölteléket tettem.

Leírom a tészta receptjét, de szerintem mindenkinek megvan a maga bevált receptje, készítse nyugodtan mindenki aszerint, ami már bevált neki. Én Horváth Ilona szerint sütöm, nekem az ízlik a legjobban, mert otthon is azt szoktam meg.

A teljes adag tésztához tehát kellett: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj (nálam ennek egy része disznózsír volt, így néhány dkg-mal kevesebb, mint 25 dkg zsiradék került a tésztába, mert zsírból mindig pár dkg-mal kevesebb kell, mint vajból), 2 egész tojás helyett 1 egész tojás (így egy kicsit több tej került bele helyette), 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő helyett csak 1,5 dkg-ot gyúrtam a tésztába, 2 dl vagy egy kicsit több tej. Annyi tej, hogy bejglitészta állaga legyen, azaz ne túl lágy, ne ragacsos, de ne is kemény, mégis liszt nélkül ki tudjuk majd nyújtani. A kenéshez: 1 egész tojás és 1 tojásfehérje.

Az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben. A lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a villával előzőleg felvert tojást, majd a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk. Akkor jó, ha nem ragacsos a tészta, nem túl lágy és nem túl kemény. A nyújtásnál majd alálisztezés nélkül kell tudni kinyújtani a tésztát és könnyedén fel kell tudni tekerni. Sokáig ne gyúrogassuk, próbáljunk gyorsan dolgozni, ne melegedjen fel túlságosan a tészta.

Az összeállított tészta tehát a kelesztőtálban volt, az egészet belecsomagoltam egy tiszta, nagy kukazsákba, majd a hűvös spájzba tettem kelni, pihenni.

Ezután kétfelé vettem a tésztát. Egyik felébe került a mákos-meggyes töltelék, a másik felébe a lent olvasható flódni töltelék.

A tésztát kinyújtjuk. Egész vékonyra nyújtottam. Horváth Ilona receptje szerint fél cm vastagra kell nyújtani, de én ennél vékonyabbra sodortam ki a tésztát. A nagy gáztepsi méretéhez igazítottam a tészta hosszát.

Megtöltöttem, feltekertem. Ne legyen túl szoros, de túl laza sem. A tölteléket vízzel benedvesített ujjakkal tudjuk a legkönnyebben elteríteni. Az a jó töltelék, mely nem folyós, nem túl nedves, de nem is száraz, morzsálódó. Az a jó, amit még éppen el tudunk kenni a tésztán ( mákos persze nem fog úgy összeállni, mint a diós/mogyorós).

A tészta két oldalán (tehát a jobb és bal oldalán) hagyjunk ki 1-1,5 cm-t, oda ne tegyünk tölteléket. Tekerés előtt ezeket a széleket felhajtjuk és aztán alulról vagy felülről indítjuk a tekerést.

A tölteléket előző nap célszerű elkészíteni. Ezzel egyrészt időt spórolunk, másrészt biztosan kihűl, mire a töltésre kerül sor.

Feltekerés után sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a bejgliket. Ügyeljünk, hogy alul legyen a tekerés, csavarás vége. Lekenjük a tetejüket villával enyhén felvert egész tojással.

Langyos helyen hagyjuk, míg megszárad a tojás a tészta tetején (én összekevertem a sorrendet és hideg helyre tettem száradni, majd, mikor háromnegyed óra múlva rájöttem a bakira, bevittem a tepsit a konyhába és ott is állt még 30 percet). Ezután átkenjük tojásfehérjével a rudakat és hideg helyen annyi ideig állni hagyjuk, míg ez a tojásréteg is megszárad. Ezután megy a sütőbe, de előtte beleszúrunk egy hurkapálcát több helyen is. Én a tetején szúrtam meg több ponton úgy, hogy a bejgli aljáig, a tepsiig leérjen a pálca, de még az oldalába is beleszúrtam pár helyen a pálcát (itt már nem szúrtam át teljesen, csak bele-beleszúrtam). 190 fokon sütöttem készre. Egyik sem repedt szét. Ha mégis elreped, még forrón, egy tiszta konyharuha segítségével össze lehet nyomkodni. Ezzel a kisebb szépséghibákat el lehet tüntetni (de csak a forró tésztával lehet ezt megtenni!). Egyébként pedig szeletelve nem látszik a repedés, kár emiatt izgulni. :)

A tészta egyik felét tehát mákos töltelékkel töltöttem, a másik felébe pedig ezt a tölteléket tettem:

Mákos rész: 
- 7 dkg darált mák,
- 3 dkg cukor,
- 1 evőkanál méz,
- 1 citrom reszelt héja,
- kis vanília,
- 35-40 ml víz.

Diós rész:
- 9 dkg darált dió (nálam darált mogyoró),
- cukor ízlés szerint (nálam kevés, kb. 2 dkg),
- 25 ml víz,
- fél narancs reszelt héja,
- 1 evőkanál méz,
- mehet bele fél citrom reszelt héja is.


Almás rész: 
- 25 dkg alma (nálam egy kicsit több), reszelve,
- nem tettem bele édesítést, nekünk elég az alma édessége, de aki az édesebb sütiket szereti, tegyen bele mézet vagy cukrot,
- egy kevés őrölt fahéj,
- 25 ml fehérbor,
- fél citrom reszelt héja,
- 3 evőkanál darált keksz is kellett volna bele, de nekem az nem volt, így szűk két evőkanál búzadarát és egy kevés zsemlemorzsát szórtam a megpárolt almához. Pont jó lett az állaga, nem áztatta el a tésztát.

Szilvás rész: 
A flódniba kerül egy negyedik, szilvás töltelék is, a százrétű bélesbe pedig túró. Túrót ebbe a bejglibe nem akartam tenni, de a szilvát nem szerettem volna kihagyni, így a mákos töltelékre, még feltekerés előtt szórtam előzőleg darabolt, majd rumba áztatott aszalt szilvát.

A töltelékeket külön-külön megfőzzük, majd jól kihűtjük mindegyiket. A mákos és a diós töltelék ne legyen túl száraz és folyós sem. Úgy szokták mondani, hogy éppen kenhető állagúak legyenek.

A vizet összekevertem a cukorral, mézzel, ízesítőkkel, majd, mikor felforrt, hozzákevertem a mákot/diót. Lassú tűzön kicsit főztem őket, folyamatosan keverve, majd levettem a tűzről és kihűtöttem. Ezután letakartam őket és másnapig vártak a sorukra.

Az almás tölteléknél a pucolt reszelt almát feltettem a fűszerekkel és a borral főni. Ezután tettem bele a darát és egy-két percig pároltam még, majd ment bele egy kis zsemlemorzsa is (nem sok, talán egy evőkanálnyi). Ha van keksz, akkor az a legjobb és legszerűbb megoldás, de nekem éppen nem volt, így jobb híján így oldottam meg. Ha nagyon lágynak tűnne az almatöltelék, akkor vagy kicsit tovább kell főzni vagy tenni bele plusz egy-két evőkanál darált kekszet.

A kinyújtott tészta alsó egyharmadára került a mákos töltelék, a következő harmadra a diós, az utolsó harmadra az almás.

A sima máktöltelékhez 18 dkg darált mákot főztem össze a citromhéjjal ízesített cukros vízzel (kb. 1-1,25 dl volt, ha száraznak érezzük a tölteléket, pici vizet adjunk még hozzá, ha meg túl hígnak, akkor zsemlemorzsát). Nyáron eltett magozott meggybefőttel szórtam meg a kiterített tésztával megkent máktölteléket és ezután csavartam fel a bejglit a fent leírt módon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése