2019. december 20., péntek

Marcipán házilag

Ebből készül majd karácsonyra a szaloncukor. Egy része csak így, natúr lesz, étcsokival bevonva, másik része pedig vagy narancsos vagy rumba, esetleg pálinkába áztatott aszalt gyümölcsös lesz, szintén étcsokival bevonva. Én most így készítettem a marcipánt. Többféle recept van fenn a neten, érdemes átnézni többet is, aztán mindenki eldönti, számára hogy lesz a legjobb. Tortaimádónál és Ildi Kokkinál is található egy-egy jó és részletes leírás.



Hozzávalók: 
- 25 dkg mandula,
- 25 dkg porcukor, átszitálva,
- a receptek keserűmandula aromát ajánlanak, de nekem ilyen nincs, így én egy kevés szárított sárgabarackmagot pucoltam és a mandula egy kis részét azzal helyettesítettem (1,5 dkg).

Elkészítés: 

1. Ha nem szeletelt mandulából készítjük, ahogy én sem abból, akkor első feladat, hogy a mandulát 1-2 percre forrásban lévő vízbe dobjuk. Ezután leszűrjük és máris könnyen ki lehet bújtatni a mandulát a hártyából.

2. Kiterítjük, 1-2 nap alatt megszárítjuk.

3. Az előkészített mandulát nagyon finomra őröljük. A cukor felét feltesszük fél dl vízzel melegedni. Alacsony lángon szirupot főzünk pár perc alatt, elzárjuk a tüzet és kihűtjük szobahőmérsékletűre a szirupot (fontos, hogy ne melegen keverjük össze a mandulával!). Aki keserűmandula aromát használ, azt ebbe a szirupba kell beletenni.

4. A cukor másik felét összekeverjük a darált mandulával. Teszünk hozzá valamennyit a szirupból. Elkezdjük gyúrni. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis szirupot. Amikor a megfelelő állagú a marcipánunk (formázható, nyújtható, nem ragacsos), akkor azonnal hagyjuk abba a gyúrást, nehogy kicsapódjon a mandulaolaj. Becsomagoljuk és száraz, hűvös helyen tároljuk felhasználásig.

1 megjegyzés: