2019. december 26., csütörtök

Narancsos kecskecomb és kecskeborda

Férjem készítette a húst, én a két köretet. A hús esetében én csak azt mondtam el neki, milyen fűszereket szeretnék, ő pedig összeállította, majd a szokásos módon, ahogy mi szeretjük a húst sütni, lassú tűzön, 100-110 fokra beállított sütőbe tolta. Vasedényben sült a hús, lassú tűzön, így reggelre puha lett, a csontja magától kiesett belőle. A fűszerezés, a narancsos íz is nagyon illett hozzá. Finom karácsonyi ebéd, vacsora kerekedett belőle.







Hozzávalók: 
- egy kecskecomb (10 hónapos félig búr kecske)
- egy kecskeborda,
- só,
- bors (zöld bors, frissen őrölve),
- rozmaring (nagyobb ág) körülbelül arasznyi,
- kakukkfű (nagyobb ág),
- 6+20 szem szegfűszeg,
- 8 szem borókabogyó,
- 4 narancs, kezeletlen héjú,
- 2 dl fehérbor,
- 2 fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál zsír (nem olvasztott, hanem hideg zsír a bödönből)


Elkészítés: 

1. A sót, borsot, rozmaringleveleket, kakukkfűleveleket, borókabogyót, 6 szem szegfűszeget aprítóban/fűszerdarálóban ledaráljuk. Ezzel dörzsöljük be a húst.

2. Egy fedővel ellátott vasból készült edénybe helyezzük a fűszeres húst, alátesszük a kakukkfű és a rozmaring szárát (amiről leszedtük a leveleket), a hús köré szórjuk a felaprított vöröshagymát, teszünk hozzá egy kis zsiradékot, felöntjük fehérborral. 2 narancs héját bevagdossuk, a narancsokat félbevágjuk, levük nagy részét is a húshoz öntjük, de ezeket a narancsokat nem dobjuk ki, ezeket is a hús mellé tesszük.

3. Lefedjük az edényt és 110 fokos sütőbe toljuk. Mi ezt most este tettük a sütőbe, reggelig így sült. Reggel megfordította férjem a húst. 140 fokra állította a sütőt és a hús mellé tette az este előkészített, szegfűszeggel tűzdelt narancsokat is, félbevágva, de előtte a levük nagy részét rányomta a húsra.

4. Most már fedő nélkül sült, hogy egy kis színt kapjon, de figyelni kell, ne száradjon ki. Ha kész, a húst tálra szedjük. A szaftot átöntjük egy kisebb edénybe, felére főzzük a levét, majd 2-3 kiskanál keményítővel besűrítjük. (A keményítőt csomómentesre keverjük egy kevés vízzel, majd öntünk hozzá egy kis szaftot, elkeverjük, végül az egészet hozzáöntjük a szafthoz. Kiforraljuk.) Ezzel és a salátával, pürével kínáltuk a húst.

5. Sütőtökös krumplipürét készítettem hozzá. Egy kisebb kanadai sütőtököt megsütöttem, majd még melegen kikapartam a héjából. Olyan puha volt, hogy villával krémesre tudtam keverni. Közben krumplit is főztem, héjában (nem mértem le a krumpli súlyát, kb. 1 kg lehetett, de lehet, hogy egy kicsit több). Mikor megfőtt, megpucoltam, átnyomtam krumplinyomón, majd a tökkel összekevertem. Tettem hozzá sót, szerecsendiót és egy kevéske vajat (kb. 2-3 dkg-ot). Gépi habverővel jól kihabosítottam.

6. A céklasalátához 2 nagyobb céklát megpucoltam, almareszelőn lereszeltem. 2 almát is hozzáreszeltem, 2 hagymát (vöröshagyma volt, de lilahagymát szerettem volna) vékony karikára vágtam. Sóztam, kis mézet tettem rá, fél citrom levét is rányomtam, kevés olajat is öntöttem rá és összekevertem az egészet. Hűtőben pihentettem egy-két órát, majd fogyasztás előtt fél órával kivettem a hűtőből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése