2019. december 12., csütörtök

Gluténmentes pizzaalap (vegán, gluténmentes)

Nóriánál találtam ezt a receptet. Nálunk szerencsére senkinek nem kell távol tartania magát a gluténtől, tejtől és most már a tojástól sem, ettől függetlenül nagyon izgalmasnak találom, ha kipróbálhatok ilyen kreatív és ráadásul még egészséges megoldásokat is. A pizzatésztában lencse van, így a család úgy eszik plusz zöldséget, hogy észre sem veszi.

A tészta hozzávalóit csak össze kell keverni, nincs dagasztás, nyújtás. Elrontani nem lehet. A tészta vékony és a széle ropogós és még finom is!



Hozzávalók a tésztához:
- 8 dkg barna rizs (lehet fehér rizs is, én is azt használtam),
- 5 dkg lencse (barna),
- 12 dkg víz,
- 1 dkg élesztő,
- fél kiskanál oregánó, bazsalikom,
- fél kiskanál só,
- negyed kiskanál szódabikarbóna,
- negyed kiskanál fokhagymapor (nem tettem bele),
- a feltéthez mindenki azt használ, amit szeret, amit fogyaszthat. Én most készítettem házi paradicsomléből egy fűszeres paradicsomszószt, arra tettem hagymakarikákat, reszelt sajtot.

Elkészítés:

1. A rizst és a lencsét megmossuk, majd beáztatjuk hideg vízbe. Az áztatási idő legalább 2 óra legyen. Nálam 3,5 órát ázott. Azt írja a recept, lehet egy éjszakán át is hagyni a vízben, de akkor hűtőben áztassuk.

2. Mikor letelt az idő, leöntjük (kiöntjük) az áztatóvizet.

3. A recept szerint turmixgépben kell teljesen krémesre törni a rizst és a lencsét, de én helyette, hogy kevesebb legyen a mosogatnivalóm, egy szűk, de magas edénybe öntöttem. Ehhez kell tenni 12 dkg tiszta vizet, élesztőt, fűszereket, sót. Aztán visszaöntöttem az edénybe a már összeturmixolt masszát és hagyni kell 1 órát, hogy jó buborékos legyen és megdagadjon.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire kell kanalazni, önteni a buborékos masszát. Eredetileg 2 darab 20 cm átmérőjű pizzát lehet ebből készíteni, de én egy nagy pizzát készítettem inkább.

5. 200 fokra előmelegített sütőbe toltjuk a tésztát. Kb. 5 percig sütjük, míg megszilárdul a tészta. Én pár perccel tovább sütöttem, valószínűleg gyengébb a sütőm.

6. Ezután mehet rá a szósz és a feltét, kedv, ízlés, étkezési szokás szerint.

7. További 10-15 percig süssük. Addig sütöttem, míg a tészta széle barnulni kezdett és a tetején lévő sajt is pont jó lett.

Kiegészítés: 

Nóri azt javasolja, ha nagyobb adagot készítünk, akkor is csak egy adagnyi tésztát turmixoljunk egyszerre, mert csak így lesz sima a tészta.

Azt is javasolja, hogy a sütési időt mindenképp be kell tartani, mert csak így lesz szépen szeletelhető a pizza.

Elkészítettem ezt a pizzát úgy is, hogy paradicsomszósz helyett fűszeres sült sütőtökből készült a szósz. Így is nagyon finom volt. Növényi étrenden élők, vegetáriánusok tehetnek rá számukra elfogadható feltétet (sajtokat, növényi kolbászt, zöldségeket stb.), de én most reszelt sajtot, kecsketejből készült feta sajtot, hagymát és kolbászkarikákat szórtam a tetejére. Korábban készítettem már sütőtökös pizzaszószt, de ahhoz "normál" tésztát gyúrtam be. ITT található a recept a blogon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése