2020. november 15., vasárnap

Hajdinamálé

 A recept Borbás Marcsi oldaláról származik, innen. 



Hozzávalók (1 csésze=2,5 dl), 20X35 cm-es tepsihez: 

- 2 csésze hajdinaliszt,

- 2 evőkanál porcukor,

- 450 g kefir vagy aludttej vagy natúr joghurt,

- 150 g 20 %-os tejföl (nálam ez is kefir és joghurt vegyesen),

- 1 kiskanál szódabikarbóna (nálam egy bő mokkáskanál),

- 40 dkg szilva vagy más idénygyümölcs (nálam egy nagyobb üveg házi, cukormentes szilvalekvár),

- porcukor, fahéj 

- kevés tejjel kevert tejföl a tetejére. 


Elkészítés: 

1. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, szódabikarbónát és hozzákeverjük az aludttejet, tejfölt. Ezt a tésztát nem géppel, hanem kézzel keverem ki csomómentesre, és nem kevergetem sokáig, csak amíg szépen kisimul a tészta. 

2. A tepsi alját kizsírozzuk (csak az alját, az oldalát ne), belesimítjuk a masszát. A tetejére rendezzük a fahéjba, porcukorba forgatott, magozott szilvát vagy más gyümölcsöt, esetleg sűrű házi lekvárt (én házi szilvalekvárral pörtyögtettem meg jó sűrűn). A tetejét meglocsoljuk kis tejjel kikevert tejföllel. 

3. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30 percig sütjük. Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk a tetejét. Én anélkül ettem, csak a fotó miatt szórtam meg egy kis cukorral. 


Kukoricaliszttel is készíthetjük hajdina helyett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése