2021. július 29., csütörtök

Kovászos kifli (hosszú érleléssel)

 Kislányom 7. születésnapjára, az ünnepi reggelihez sütöttem ezeket a kifliket. Hosszú az elkészítés ideje, de megéri, mert nagyon finom és jó állagú kifliket kaptam. 

A receptet a Vadkovász suli oldalán találtam. 






1. A kovász elkészítése: 

- 5 dkg anyakovász vagy madre,

- 50 ml víz,

- 10 dkg kenyérliszt. 

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Kemény kovászt kapunk. A konyhapulton, lefedve érleljük 8-12 órán át. 

2. További hozzávalók: 

- a fent begyúrt kovász,

- 350 ml langyos tej,

- 5 dkg tk. tönkölyliszt,

- 45 dkg kenyérliszt,

- 5 dkg vaj,

- 3 dkg méz,

- 2 tk. só. 

Elkészítés: 

1. A liszteket edénybe szitáljuk, hozzáadjuk tejet és a kovászt. Elkezdjük dagasztani. A dagasztás vége felé megy bele a vaj és amikor eldolgoztuk, csak akkor a só. Közepesen kemény tésztát kell kapni, egy lágyabb kenyértésztát. 

2. Enyhén olajozott tálba tesszük, ahol egyből sziromhajtogatást végzünk

3. 1 órán át szobahőmérsékleten tartjuk letakarva. Ezután megint hajtogatás következik. 

4. A tésztát hasra fordítjuk, nejlonba húzzuk, berakjuk a 6 fokos hűtőbe 12-16 órára, de többet is kibír. 

5. Másnap kivesszük a tésztát és 9 részre osztjuk. Mindegyik tésztát zsemleformára gömbölyítjük a szokásos módon

6. Letakarva 30 percet pihen a tészta, majd megint laza zsemlékre formázzuk. Két konyharuhával letakarjuk és ismét 30 perc pihenő következik. 

7. Kézzel kilapogatjuk a zsemléket, csepp formára nyújtjuk őket egy sodrófa segítségével. Feltekerjük a kifliket a szokásos módon. 

8. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket. Távolságot hagyjunk közöttük, hiszen nőni fognak kelesztés és sülés közben. Lefújjuk vízzel. Ezután nejlonzsákot húzunk a tepsire. Levegőt fújunk a zsákba, hogy ne érjen a kiflikhez, majd lezárjuk a zsák szélét. 

9. 2-3 órát kel (nagyjából duplájára), de ez nagyon függ a szoba hőmérsékletétől is. 

10. 220 fokon (vagy 200 fok légkeverésen) kb. 20 perc alatt sülnek meg ropogósra (az idő a sütőtől függ, nem biztos, hogy 20 perc lesz belőle). 

11. A kiflik másnap is puhák, élvezetesek. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése