2015. június 23., kedd

Céklás teasütemény

Nagyon szeretem Hugh Fearnley-Whittingstall Veg Every Day! (Zöldséget minden napra) című könyvét. Ebben találtam ezt a remek süteményt, ami teához, kávéhoz is kitűnő. A céklát lehet helyettesíteni répával vagy sütőtökkel, esetleg cukkinivel. Finom, szaftos, eteti magát. Olyan, mint egy kalács. Könnyű, mert nincs benne olaj vagy vaj.




Hozzávalók (20X10 cm formához):
- barnacukor (ízlés szerint, eredeti recept 20 dkg-ot javasol, én 5-8 dkg-ot tettem csak bele, mert mi nem szeretjük a túl édes süteményeket),
- 4 nagy tojás,
- 1 citrom héja és leve,
- 10 dkg mazsola, (nálam kevesebb)
- 10 dkg darált mandula (nálam 15 dkg mandula),
- 20 dkg liszt (nálam 15 dkg),
- 1 teáskanál őrölt fahéj (elhagytam),
- egy kevés szerecsendió (elhagytam),
- egy mokkáskanál szódabikarbóna,
- 20 dkg cékla vagy répa vagy sütőtök vagy cukkini finomra reszelve,
- kevés vaj a forma kikenéséhez.

Elkészítés: 

1. Habosra, krémesre keverjük a tojássárgákat a cukorral.

2. Hozzákeverjük a céklát, citromhéjat, citromlevet, mazsolát, mandulát, szódabikarbónával kevert lisztet.

3. Felverjük a tojásfehérjéket, majd több részletben a másik masszához keverjük. Vigyázzunk, ne törjük össze a habot.

4. Vajazott, lisztezett formába öntjük. 170-180 fokos sütőben 50-60 percig sütjük. Ha elkészült, kicsit a formában hagyjuk hűlni (kb. 10 perc), majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

Frissítés: volt, hogy a gyümölcsprésben visszamaradt rostot kevertem a süteménybe reszelt cékla helyett és reszeltem még pluszban hozzá egy kisebb, zsenge cukkinit is:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése