2015. augusztus 4., kedd

Mángoldos pite édesen (Tourte de blettes)

Az interneten kutakodva találtam néhány magyar nyelvű receptet, melyben a mángoldot pitébe sütötték, de nem sósan, hanem édesen készítve. Eredetileg sós pitét terveztem, de nem bírtam ki és végül ezt a hagyományos nizzai tortát sütöttem meg. Valahogy nem tudtam elképzelni, hogy a zöld mángoldleveleket édesen együk, de a végeredmény remek lett. Keresgélés közben eszembe jutott, hogy Hugh Fearnley-Whitingstall Veg Every Day! című könyvében is szerepel a recept. Végül az ő leírása szerint készítettem a pitét, de fontos megjegyezni, hogy

- a tésztát saját elképzelés szerint gyúrtam össze,
- a töltelékbe fenyőmag kell, de nekem az nem volt. Dióval szerettem volna helyettesíteni, de azt Gergő miatt nem használhattam, így egy kevés mandulával pótoltam azt,
- eredetileg parmezán sajt is kerül a töltelékbe, de én nem tettem bele, mert éppen nem volt itthon, Hugh sem tett bele és a gyerekek miatt nem mertem, mert így is kérdéses volt, esznek-e majd belőle (megjegyzés: később kipróbáltam parmezánnal, azzal is finom!),
- az almát nem reszeltem a töltelékbe, hanem, ahogy sok más recept írja, a mángold fölé helyeztem, szeletelve.

Gergő csak úgy falta a pitét, pedig "zöldségellenes", így kijelenthetjük, találtam egy újabb ételt, melyben sok zöldség van, mégis örömmel eszi a gyerekem.

A mángoldot ajánlom otthoni termesztésre. Nincs kártevője (legalábbis nálunk szépen elvan), nincs gond vele. Tavasszal vetjük és addigra érik, mikor a spenótot már leszedtük. A spenóthoz hasonlóan lehet felhasználni, de azért mégis kicsit más attól. Ősszel benne szoktuk hagyni a földben, így tavasszal tudok szedni róla, de aztán felmagzik, így minden évben újra kell vetni. Ez a különleges nizzai sütemény családom egyik nagy kedvence.










Hozzávalók  tésztához, ahogy én készítettem (26 cm-es formához vagy egy kisebb tepsihez):
- 30 dkg liszt (nálam 20 dkg tönköly fehér és 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly, de lehet és van, hogy csak fehér tönkölyt használok),
- 15 dkg vaj,
- 1 tojás,
- tejföl és/vagy víz, amennyit a tészta igényel (ha nincs tejfölöm, házi joghurtot szoktam használni),
- 3,5 dkg cukor (újabban kevesebbet teszek bele).

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 5 dkg mazsola,
- 3 teáskanál cider brandy (sima rumot használok),
. 50-80 dkg mángold,
- 1-2 tojás, enyhén felverve,
- 5 dkg fenyőmag, enyhén megpirítva (mivel a fenyőmag drága mulatság, ezért nálam dió, pirítva, durvára vágva, de jó a mogyoró, esetleg a mandula is),
- 1 citrom reszelt héja (gyakran elmarad, mert nincs kezeletlen citromom),
- édesszájúaknak 4,5 dkg cukor (nálam csak 3,5 dkg),
- 2-3-4 savanykásabb alma szeletelve, amennyivel be tudjuk fedni a süteményt,
- 3 dkg reszelt parmezán (nem teszek bele, inkább fahéjat szoktam).
- 1 mokkáskanál fahéj (Hugh nem tett bele),
- én megszóróm egy kis zsemlemorzsával a töltelék alatt a tésztát.

Elkészítés: 

1. A tésztát készítjük el először. Szétmorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd beletesszük a többi hozzávalót. Gyorsan összegyúrjuk a tésztát és hűtőben pihentetjük (zacskóba, fóliába csomagolva).

2. Közben a mazsolát beáztatjuk a brandy-be (rumba).

3. A mángodlevelek szárait kiszedjük. Ne dobjuk ki, készítsünk belőle salátát vagy gratint (nagyon finom gratint sütöttem belőle, receptje itt található). Megmossuk a leveleket és egy nagy edényben, közepes tűzön megpároljuk (semmi nem kell alá, saját levében és a mosáskor a levelekre tapadt vízben párolódik). Kicsit hűtjük, majd jól kinyomkodjuk a levét. Apróra vágjuk.

4. Az aprított mángoldot összekeverjük a felvert tojással, a fenyőmaggal (pirított dióval, mogyoróval, mandulával), citromhéjjal, cukorral, mazsolával (a brandy-vel együtt), fahéjjal, Tehetünk bele reszelt parmezánt is, ha valaki szeretne, én nem szoktam.

5. A tészta kétharmadát kinyújtjuk a forma méretére úgy, hogy pereme is legyen. Megszórhatjuk egy kis zsemlemorzsával. Villával megszurkáljuk. Beleöntjük a mángoldos tölteléket. Kirakjuk szeletelt almával, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a süteményt. Én az alsó tészta kilógó széleit ráhajtottam a felső tésztára. Így nem folyt ki a töltelék sütés közben. Tetejét egy kisebb késsel át szoktam szúrni néhány helyen teljesen, a tepsi aljáig. Tetejét lekenhetjük tojással vagy kevés tejjel (én tejjel), de ha úgyis porcukrozzuk majd tálaláskor, akkor nem szükséges lekenni.

6. 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Tálaláskor meg lehet szórni porcukorral, de én általában ezt kihagyom, mert nekünk így is elég édes a sütemény.


Frissítés: kipróbáltam tojásmentes változatban is és úgy is nagyon jó lett. A töltelékből kihagytam a tojást és helyette tettem bele 2 teáskanál őrölt lenmagot. (Lányom tojásallergiás, ezért kell tojásmentesen sütnöm mindent.) Egy kevés zsemlemorzsával szoktam megszórni az első tésztalapot, mielőtt rátenném a mángoldos tölteléket és egy keveset szórok az almás töltelék alá is. 

Frissítés 2: Az első képen látható sütemény nem piteformában, hanem kisebb méretű tepsiben sült, mostanában inkább így készítem. Kiadósabb, több szelet jut mindenkinek és jobban is néz ki felszeletelve.

2 megjegyzés:

  1. Örülök a receptnek, hogy ráleltem, ebben a formában még hallottam a felhasználásáról, köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Maja! Örülök, hogy sikerült újat mutatnom! Mikor először kipróbáltam, nem tudtam, mire számítsak, de úgy voltam vele, ha nem próbálom ki, soha nem tudom meg, milyen ez a süti. Meg persze motivált az, hogy így talán a gyerekek is megeszik a mángoldot. :) Azóta persze már sokszor elkészítettem. Férjem egyik nagy kedvence.

      Törlés