2015. augusztus 15., szombat

Fügés pizza

Az ötlet a nosalty-ról származik. Érik a fügénk, volt itthon igazi bivalymozzarella és prosciutto crudo, úgyhogy vacsorára ki kellett próbálnom ezt a pizzát. Nagyon jó!



Hozzávalók a tésztához: 
- 25 dkg liszt,
- kb. 1-1,5 dkg friss élesztő,
- 125 ml víz, vagy amennyit felvesz,
- késhegynyi só,
- 2 evőkanál olívaolaj.

Hozzávalók a szószhoz:
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 2-3 dl házi paradicsomlé,
- néhány levél friss oregánó,
- só,
- bors,
- 1 evőkanál olívaolaj.

Feltét: 
- 4 friss füge,
- 25 dkg mozzarella,
- 4 dkg prosciutto,
- maradék feta sajt, de elhagyható,
- 1 csokor friss bazsalikom (én ezt kihagytam).

Elkészítés: 

1. A szószhoz a vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Ekkor ráöntjük a paradicsomlevet, fűszerezzük és lassú tűzön sűrűre főzzük. Nekem maradt a szószból, amit következő nap más ételhez elhasználtam.

2. Az élesztőt felfuttatjuk a langyosra melegített vízben, majd ha felfutott, a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Kelesztjük (kb. 40-60 perc, hőfoktól függően).

3. Egy nagy gáztepsit olajjal bekenünk és vagy egyben kisütjük a pizzát, ami így téglalap alakú lesz vagy két részletben sütjük, akkor kör alakú pizzát is készíthetünk. Én az első megoldásnál maradtam. Vékony tésztájú pizzát szerettem volna készíteni, így jó nagyra kiegyengettem a tésztát.

4. Vékonyan megkenjük paradicsomszósszal. Nem kell úsznia, áznia a szószban.

5. Mehet rá a feltét. Feta sajtot csak azért tettem rá, mert maradt előző napokról és már nem akartam tovább tartogatni. Nem rontotta el.

6. 220 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tálalás előtt megszórhatjuk bazsalikommal, de én ezt nem kívántam most.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése