2015. augusztus 4., kedd

Mángoldszár gratin

Az édes mángoldos pitéből kimaradt mángoldszár hasznosítására próbáltam ki az alábbi receptet. Gyorsan elkészül, roppant finom és laktató. A recept ezúttal is Hugh Fearnley-Whittingstall Veg Every Day! című könyvéből való. Lehet köretként fogyasztani, de salátával főételként is megállja a helyét.

Fotó nincs, nem volt idő, de nem is túl fotogén az étel (viszont annál finomabb).

Hozzávalók: 
- kb. 1 kg mángoldlevél szára, kb. 1 cm-esre darabolva,
- 1 teáskanál olívaolaj,
- 1 teáskanál vaj,
- néhány gerezd fokhagyma,
- só,
-bors,
- 1 dl tejszín,
- 1 kis kakukkfű ágacska, levelek leszedve,
. 2,5 dkg parmezán, reszelve,
- 2,5 dkg zsemlemorzsa.

Elkészítés: 

1. Egy edényben felmelegítjük a vajat és az olajat, majd néhány zúzott fokhagymával együtt puhára pároljuk a mángoldszárat. Keverjük gyakran (kb. 10-15 perc).

2. Ezután sózzuk, borsozzuk, ízesítjük kakukkfűlevéllel. Felöntjük a tejszínnel. Amikor forr, átöntjük egy gratin edénybe.

3. A parmezánt és a zsemlemorzsát összekeverjük,egyenletesen elosztjuk a mángold tetején és grill alatt aranybarnára pirítjuk. Friss salátával ettük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése