2016. augusztus 11., csütörtök

Caponata

Még múlt héten készült ez a finomság (egy szicíliai előétel vagy köret), csak nem volt időm beírni a receptet. Rengeteg padlizsán terem a kertünkben. Itt egy kép róla. Paradicsom is van bőven, úgyhogy végre főzhettem egy újabb izgalmas ételt Hugh Fearnley-Whittingstall Veg Every Day! című könyvéből. Nagyon jó lett. A gyerekeknek összeturmixoltam, mert Gergő köztudottan, sajnos, zöldségellenes. Ha nem látja a zöldségdarabokat, akkor szó nélkül megeszik bármit, ami nem zöld színű. Azt kell mondjam, nekem turmixolva is tetszik. Jó kis kence lehetne belőle.


Hozzávalók:
- 2 közepes padlizsán, kisebb kockákra vágva (hámozva vagy hámozás nélkül, ízlés szerint),
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 1 darab vöröshagyma, aprítva,
- néhány zellerlevél (szárzeller kellett volna bele, de nekem az nincs),
- 1 gerezd fokhagyma,
- 6 darab nagy paradicsom, hámozva, magozva, darabolva (én nem magoztam ki, feleslegesnek tartom),
- 2 evőkanál balzsamecet,
- 1 evőkanál barnacukor,
- egy-két kocka étcsoki,
- 5 dkg mazsola,
- 2 evőkanál baby kapribogyó (nekem ilyen nem volt, így én nem tettem bele),
- 5 dkg magozott olívabogyó (nem tettem bele, nem szeretjük),
- só,
- bors,
- tálaláshoz apróra vágott petrezselyemzöld vagy menta.

Elkészítés:

1. A padlizsánt egy nagy edénybe tesszük, 2 teáskanál sóval megszórjuk, összekeverjük és fél óráig állni hagyjuk. Ezután konyharuhára szedjük, leitatjuk a levét. Ezt a részt legközelebb kihagyom, mert szerintem felesleges, nem lett volna keserű amúgy sem.

2. Egy evőkanál olajon, alacsony lángon aranyszínűre, puhára pároljuk a vöröshagymát, majd, mikor majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymát is. Ekkor mehet bele a paradicsom és 5 percig, alacsony hőfokon főzzük.

3. Hozzáadjuk a balzsamecetet, cukrot, csokit, mazsolát, kapribogyót, olívát. További 5-10 percig főzzük. Gyakran keverjük meg, majd, ha kész elzárjuk a tüzet.

4. Egy nagy serpenyőben felmelegítünk egy evőkanál olajat, és megsütjük benne a padlizsánkockákat. Mikor már puha, akkor hozzákeverjük az elkészült paradicsomszószt. Együtt sütjük-főzzük további 10-15 percig. Ha kész, levesszük a tűről, letakarjuk és hagyjuk kihűlni.

5. Fogyasztáskor megszórjuk petrezselyemzölddel (vagy mentával). Lehet enni azonnal, de várhatunk egy-két napot vele, hogy összeérjenek az ízek. Szobahőmérsékletű legyen fogyasztáskor. Mi crostinivel ettük (nagyon vékonyra szelt házi kovászos barnakenyér, olajjal megkenve, sózva, sütőben ropogósra sütve).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése