2016. augusztus 11., csütörtök

Tojásmentes bundás kenyér

Soha nem gondoltam, hogy arra vetemedem, tojás nélkül készítek bundás kenyeret. Az ember a gyerekéért azonban bármit megtesz. Gergő vasárnap reggel bundás kenyeret akart enni. Panni viszont olyat nem ehet, pedig régen de szerette! A tojásérzékenysége miatt az ilyen ételeket száműztem az étrendjéből. Eszembe jutott, hogy vegán oldalakon láttam én már bundás kenyeret. Gyorsan belenéztem néhány receptbe. Csicseriborsólisztből készítik, de nekem ilyesmi nincs itthon (persze, miért ne, kölesliszt, cirokliszt, hajdinaliszt van, csak pont csicseriborsó nincs). A múltkori rántott patisszonból kimaradt egy kevés darált vöröslencse. Gondoltam, elsőre jó lesz talán az is. Míg elmentek megetetni a kecskéket, gyorsan összekevertem a hozzávalókat és megsütöttem. Nagyon izgultam és drukkoltam, hogy valami ehető sikerüljön, mert nem szerettem volna csalódott kislányt látni a reggeli fölött. Mikor elkészült, gyorsan belekóstoltam. Finom volt! Sőt! Ízre is eléggé hasonlított az igazihoz.

Elsőre nem lett szép, mert kevés alapanyagom volt, nem tudtam úgy belemártani, ahogy kell és a "liszt" is darabos volt, nem pedig finom lisztszerű, de mégis: boldogan ette Pannikám a bundás kenyeret. Azóta rendeltem csicseriborsólisztet, de magam is darálok majd vöröslencsét, hogy mindig legyen kéznél, ha kell.



Hozzávalók:
- csicseriborsóliszt vagy vöröslencseliszt,
- só,
- víz vagy édesítés nélküli növényi tej vagy "normál tej" (én vizet tettem, mert nem volt itthon tehén-/kecsketejem),
- fűszerek nálam most bors, kömény, kurkuma,
- zsiradék a sütéshez.

Elkészítés:

1. Minden hozzávalót alaposan összekeverünk. Ne legyen túl sűrű, de vízszerű, híg se, inkább tejszín vagy palacsintatészta állagú.

2. A kenyérszeleteket belemártjuk a tésztába és kisütjük. Nekem kevés alapanyagom volt, hisz maradékból dolgoztam, nem is volt finomra őrölve a liszt és csak egy kísérlet volt részemről, így én nem tudtam szépen mártani, inkább csak kenni a masszát, de így is nagyon finom lett és örült a lányom, hogy végre ő is ehet bundás kenyeret.

1 megjegyzés:

  1. Holnap reggel ki is probalom. Dejo!!! (nem tudom miert a ferjem nevevel kuldi az uzenetet :-(
    Giorgia

    VálaszTörlés