2016. augusztus 4., csütörtök

Pasztinákos-hagymás kenyér

Ismét egy Hugh Fearnley-Whittingstall recept következik, ezúttal a River Cottage minden napra című könyvéből. Már 2 éve szerettem volna elkészíteni ezt a kenyeret, de valahogy mindig elmaradt. Most eljött a kipróbálás napja. Sajnos a fényképezőm nem volt nálam aznap, így csak este tudtam lefotózni. Így a kép nem adja vissza, milyen jól nézett ki ez a kis kenyérke.

Hozzávalók (kicsi vekni lesz ebből, annyi, amennyit 3-4 ember egy alkalommal elfogyaszt):
- 1 evőkanál zsiradék,
- 1 nagy fej vöröshagyma, aprítva,
- 18 dkg liszt (nálam teljes kiőrlésű tönköly),
- 1 kiskanál szódabikarbóna (eredetileg sütőporos lisztet írt a recept),
- egy kupak almaecet (ezt nem írta a recept, de én tettem bele),
- fél teáskanál só (én szűk egy teáskanállal tettem bele),
- 1 teáskanál kakukkfűlevél,
- 5 dkg cheddar vagy érlelt kecskesajt,
- 18 dkg finomra reszelt pasztinák,
- 1 közepes tojás, enyhén felverve (én ezt nem tettem bele),
- 2-3 evőkanál tej, fokozatosan adagoljuk,, mert lehet, nem lesz szükség ennyire,
- bors.
- olaj vagy búzadara a tepsi kenéséhez.

Elkészítés:

1. A zsiradékon lassú tűzön, gyakran kevergetve megpároljuk a vöröshagymát (legyen puha és kapjon egy kis színt).

2. A hagymával együtt minden hozzávalót összekeverünk, majd egy puha tésztát gyúrunk belőle. Ne gyúrogassuk sokáig, ne gyúrjuk túl. Csak álljon egybe és már formázzuk is (kerekre vagy hosszúkásra).

3. Egy tepsit vagy olajjal kenünk meg vagy megszórjuk búzadarával. Ráhelyezzük a kenyeret és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg az alja kongó hangot nem ad és a teteje kissé megpirul (kb. 40-45 perc). Néhány percig rácson hagyjuk hűlni, majd szeleteljük. Melegen, langyosan az igazi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése