A cukkinifőzelék mellé, után sütöttem ezeket a pogácsákat, mert sok túró volt már a hűtőben, valamire fel kellett használni. Kevesebb zsiradékot tettem a tésztába, mint eredetileg kellene, de így is nagyon finom lett. (Eredetileg úgy kell készíteni, hogy amennyi túró, annyi vaj és annyi liszt megy a tésztába.)
Készülhet rúd alakban is, így nem lesz szabáshulladék:
Hozzávalók:
- 50 dkg túró (nálam házi),
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (elmaradhat, tehetünk helyette fehérlisztet is),
- 30-40 dkg tönköly fehérliszt, amennyit felvesz a tészta,
- 2 kiskanál só (vagy ízlés szerinti mennyiségű, ha valaki sósabban szereti),
- 10 dkg vaj,
- 10-15 dkg disznózsír (de lehet az összes zsiradék vaj, nem muszáj zsírt használni).
Eredetileg úgy szól a recept, hogy ahány dkg liszt megy a tésztába, annyi dkg túrót és zsiradékot kell hozzágyúrni. Én most csökkentettem a zsiradék mennyiségét, de így is jó lett.
Elkészítés:
1. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük néhány órát, de legjobb, ha egy egész éjszakát. Én időnként meg is hajtogattam most (nem mindig van időm hajtogatni a tésztát, de, ha van, nem hagyom ki, mert levelesebb lesz a pogácsa, habár, a legelső képen éppen egy olyan pogácsa látható, amelyik egyszer sem volt hajtogatva, mégis hihetetlenül leveles lett).
2. Ezután ízlés szerint 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk. Tetejét berácsozzuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
3. Tepsire sorakoztatjuk és 200-220 fokos sütőben készre sütjük. Figyeljük, mert hamar elkészül. Ha nagyon pirosodik, 5 perc után vegyük kicsit lejjebb a hőfokot. A sok zsír miatt azonban jó, ha forró sütőben sül, úgy, mint a hájas tészta (különben csak állna a megolvadt zsírban).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése