2017. augusztus 23., szerda

Dobostorta



Már nagyon sokszor elkészítettem Maci receptje alapján a dobostortát. Mindig nagyon jól sikerült.








Hozzávalók a tésztához, 7 laphoz (24 cm-es tortához):
- 7 tojás,
- 7 púpozott evőkanál cukor (nálam ennél kevesebb),
- 7 púpozott evőkanál szitált liszt.

Hozzávalók a krémhez (én egy kicsit emelni szoktam a mennyiségén, hogy jusson bőven díszíteni és az oldalára is)
- 4 egész tojás,
- 20 dkg cukor (nálam kevesebb vagy semennyi, a csokitól függ),
- 2 zacskó vaníliás cukor, igazi vaníliával, de jobb megoldás a vanília,
- 10 dkg jó minőségű étcsoki,
- 2 evőkanál holland kakaópor,
- 20 dkg vaj,
- egy kevés rum.

Hozzávalók a karamellhez: 
- 15 dkg porcukor,
- 2 teáskanál ecet,
- 2 teáskanál vaj + egy kevés a kés vajazásához,
- 3- 4-5 evőkanál víz.

Egyéb: 
- szárazon pirított darabolt mandula vagy dió (van, hogy darálom és nem darabolom).

Elkészítés: 

1. A krémhez a tojást, a cukrot és a vaníliát összekeverjük egy fém habüstben. A csokit megolvasztjuk. Egy edényben 2 ujjnyi vizet forralunk és rátesszük a tojáskrémet. Gőz felett habosra keverjük és besűrítjük. Vigyázat! Ne legyen túl forró, különben kicsapódik a tojás és rántotta lesz belőle. (Én ezt úgy szoktam elkerülni, hogy időnként, óvatosan, leveszem a tojáskrémet tartalmazó edényt a forró vizes edényről. Ha mégis kicsit darabosra sikerül, akkor még megmenthető a krém, ha gyorsan átszűrjük egy szűrőn.)

2. Mikor már besűrűsödött a krém, levesszük a gőzről és hozzákeverjük az olvasztott étcsokit, a kakaóport és a rumot. Kihűtjük a krémet. Mikor kihűlt, hozzákeverjük a puha, szobahőmérsékletű (!) vajat. Jól kihabosítjuk, ne sajnáljuk rá az időt.

3. Elkészítjük a tésztát is. 25 cm átmérőjű köröket rajzolunk sütőpapírra. Mivel nekem légkeveréses a sütőm, ezért kettesével süthetem a piskótalapokat. Légkeverés nélkül két részletben keverném ki a tésztát.

4. A piskótát mindenki úgy keverje ki, ahogy szokta, azaz van, aki az egész tojásokat habosítja ki, van, aki külön felveri a sárgáját és a fehérjét. Én úgy szoktam, hogy a tojásfehérjét kemény habbá verem (félidőben teszem hozzá a cukor felét). A cukor másik felét meg jól kihabosítom (fehéredésig) a sárgájával, majd a kihabosított tojássárgáját keverem a tojáshabhoz (ezt még lassú fokozaton, géppel), végül beleszitálom a lisztet (ezt már nem géppel keverem össze).

5. A tésztát 7 egyenlő részre osztjuk és egyenletesen felkenjük a masszát a kijelölt körökre. Vékonyka tészták lesznek, nem kell megijedni. 170 fokra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben kettesével megsütjük a piskótalapokat.

Tipp: én mindig eggyel több lapot sütök arra az esetre, ha elrontom, nem sikerül a karamellréteg elsőre, és így legyen pótlapom (azaz én 8 tojásból sütöm a piskótát és a többi hozzávalót is értelemszerűen megemelem).

6. Mikor elkészült egy adag tortalap, óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt róluk, rácson hűtjük, míg sül a következő kettő. Hamar elkészülnek, figyeljük (8-10 perc).

7. Mikor minden lap megsült, akkor egymásra fektetjük őket és 24 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőlük (azaz levágjuk a szélét). Minden tortánál így járok el, levágom körbe a szélüket, mert így szebb, egyenletesebb lesz a torta széle.

8. Kiválasztjuk a legszebb lapot, az lesz a teteje. Maci azt javasolja, vágjuk 16 szeletre ezt a lapot. Én van, hogy elfelejtem és csak a karamellel együtt vágom fel és általában 12 szeletesre készítem, nem 16-ra.

9. A kihűlt krémet 6 részre osztjuk és megkenjük vele a lapokat. Bevonjuk a torta oldalát és tetejét is. Beszórjuk a torta oldalát szárazon pirított darabolt mandulával/dióval.

10. Elkészítjük a karamelltetőt is. Egy tapadásmentes edénybe/serpenyőbe szitáljuk a porcukrot. Annyi vizet adunk hozzá, amennyivel éppen el tudjuk keverni simára. Ez körülbelül 4 evőkanálnyi víz. Apránként adagoljuk!

11. Hozzáadjuk az ecetet és a vajat, majd közepes lángon melegíteni kezdjük. Keverjük folyamatosan. Lassan elpárolog a víz, habosodik, kikristályosodik a cukor, majd pedig olvad és végül pirul. Mikor borostyánszínű, levesszük a tűzről és rákanalazzuk a piskótára. Gyorsan kell dolgozni, ne kenegessük, simítgassuk sokáig.

12. Egy kicsit várni kell, hogy szilárduljon a karamell és aztán egy vajazott, éles, vékony pengéjű késsel eldaraboljuk a piskótát. Ki kell tapasztalni, mikor van a daraboláshoz a megfelelő idő. Ha túl hamar kezdjük, akkor nyúlik a karamell és szálakat húz, ha túl későn, akkor meg eltörik, megreped. Sütőpapíron szoktam dolgozni. Ha kihűltek a szeletek, ráhelyezzük a tortára őket. Én mindig tálalás előtt maximum pár órával készítem a tetőt, hogy biztosan ropogós legyen. A tortát egyébként pedig, a vajas krém miatt, fogyasztás előtt legalább fél órával érdemes kivenni a hűtőből.

A Wikipediáról pedig idemásolom az eredeti receptet. 
1 db. 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vanílliás cukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vanílliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.
– Dobos C. József: A Dobostorta receptje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése