Általában akkor főzök cukkini krémlevest, mikor nagyon sietek és gyors ebédre van szükség. Nagyon egyszerűen főzöm, szinte alig kell hozzá valami és tényleg csak feldobom a tűzhelyre és hamarosan kész is az ebéd.
Hozzávalók:
- cukkini (legjobb, ha zsenge), 3-4 darab is lehet,
- fokhagyma (ízlés szerint, én legalább 4 gerezdet teszek bele), aprítva,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- 2-3 krumpli (ettől krémesebb lesz), kockára vágva,
- tejföl vagy joghurt vagy tejszín, mikor mi van itthon vagy milyen kedvem van (2-3 dl),
- 1 evőkanál zsiradék,
- alaplé vagy helyette natúr szárított zöldségkeverék
Elkészítés:
1. A cukkinit kockákra vágjuk. Mivel zsengét használok, ezért nem kell kiszedni a magját. Hámozni sem szoktam.
2. Az aprított fokhagymát a zsiradékon átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit (és a kockára vágott krumplit, ha teszünk bele). Lefedjük és saját levében, lassú tűzön pároljuk. Ha szükséges, adjunk hozzá vizet. Időközben sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és szárított zöldségkeverékkel ízesítjük.
3. Mikor már majdnem puha a cukkini, felöntjük vízzel (vagy alaplével, ha van).
4. Mikor minden megfőtt, hozzáöntjük a tejfölt vagy joghurtot vagy tejszínt és botmixerrel pépesítjük a levest. Forralunk rajta egyet és kész.
5. Szalonnachips-szel, sült kolbászkarikákkal vagy pirított kenyérkockákkal kínáljuk (de úgy is szoktam, hogy vegyítem ezeket, azaz például kisütöm a szalonnachips-et, majd annak a zsírjában megpirítom a kenyérkockákat).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése