2017. augusztus 13., vasárnap

Finom kelt

Nagyon finom, azonban az sem elhanyagolható, hogy kevés hozzávalóból remek sütemény készül e recept alapján. Az ötlet a Vidék Íze 2013 augusztusi számából származik.
Hozzávalók: 
- 50 dkg liszt,
- 1 tojás (én ezt nem tettem bele, helyette több tejet használtam),
- 3 dl tej (tojásmentesen készítve kicsit több),
- 4 dkg élesztő (van, hogy csak 3 dkg-ot teszek bele),
- porcukor ízlés szerint (nálam 4 dkg, eredeti recept szerint 8 dkg),
- 1,5 dl olaj,
- lekvár (akár többféle, maradék lekvárok eltüntetéséhez ideális),
- tetejére felvert tojás, de mivel mi nem ehetünk tojást, ezért kevés tejet összekevertem barnacukorral, azzal kentem meg (de van, hogy csak simán tejjel kenem le). 

Elkészítés:

1. Kevés langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és elkeverjük egy kiskanál cukorral. Tetejét megszórjuk kevés liszttel és felfuttatjuk az élesztőt. 

2. A lisztet, a porcukrot és a tojást, ha használunk, egy tálba tesszük. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk a tésztát annyi tejjel, hogy egy nem ragacsos, de lágyabb tésztát kapjunk. Jól kidagasztjuk. Legyen hólyagos és fényes a tészta, váljon el kezünktől, edénytől. Ekkor dolgozzuk bele több részletben az olajat is. 

3. Ezután letakarjuk konyharuhával és duplájára kelesztjük. Elég gyorsan kel a sok élesztő miatt. 

4. A tésztát kinyújtjuk (fél cm vastagságot ír az eredeti recept...én kipróbáltam ennél vékonyabban, és fél cm-esen is, mindenhogy finom). 

5. Nagy linzerszaggatóval kiszaggatjuk, a felének a közepét egy kicsi szaggatóval szintén kiszaggatjuk. A korongokat egymásra helyezzük, mintha linzert készítenénk, azaz alulra megy egy teli, rá pedig egy középen kilyukasztott karika. Ne nyomkodjuk egymásra őket, csak tegyük egyiket a másikra, különben nem nő meg szépen.

6. Az eredeti recept szerint úgy készítjük, hogy az alsó korongra teszünk egy kanál lekvárt és arra jön a felső korong, én viszont nem jól emlékeztem és előbb egymásra helyeztem a két korongot, majd a lekvárt ezután belekanalaztam a lyukakba (jó sokat tettem bele, nem sajnáltam, szerintem így lesz finom). 

7. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket (ne túl közel egymáshoz). Praktikusan én egyébként rögtön a tepsin illesztettem össze a két korongot és ott töltöttem meg lekvárral, hogy utána már ne kelljen mozgatni őket. Ismét kelesztjük kicsit, majd sütés előtt lekenjük a tetejét. Nálam két tepsivel készült, így az első adag annyit kelt csak, míg bemelegedett a sütő, a második adag meg addig kelt, míg megsült az első tepsivel. Előmelegített sütőben sütjük (nálam 190 fokon sültek).

8. A szabáshulladékot ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk. 

9. Magamnak nem, de mivel ajándékba készült és a megajándékozott az édesebb ízeket kedveli, az ő kedvéért enyhén megszórtam porcukorral a tetejét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése