2017. augusztus 15., kedd

Barna sörös torta (Guinness torta)

Ajándékba készült ez a torta. Férjemmel 10 éve, ezen a napon találkoztunk először. Egy internetes közösségi oldalon ismerkedtünk meg (egy rockereknek létrehozott fórumon). Meghívott egy barna sörre, mert akkoriban, fiatal koromban az volt a kedvencem. Ennek emlékére a mai napra barna sörből sütöttem tortát, hozzá barna sörös trüffel golyókat készítettem és az ebédhez a hús is barna sörben sült (így a gyerekeink is ehetnek mindenből). Nagy meglepetésemre férjem egy sor ajándékkal rukkolt elő, melyekre már régóta vágytam. Ezúton is nagyon köszönöm! A találkozás után 2 évvel összeházasodtunk, azóta született 3 gyönyörű gyermekünk és épül-szépül a kis családi "gazdaságunk" (egyelőre kecskéink vannak, de hamarosan elkészül a baromfiudvar is). A másik blogunkon lehet ezekről a történetekről olvasni, ITT.

A tortához a receptet az interneten találtam. Eredetileg Nigella Lawson receptje és rengeteg gasztroblogon megtalálható a leírás. Én is ezt a leírást követtem. Ahol eltértem, ott jelzem. Az én tortám nem olyan édes, mint ez eredeti, mert nagyon lecsökkentettem a cukor mennyiségét, hiszen mi nem szeretjük a túl édes ízeket. Kellemesen, nem zavaróan, érezni a tortában a barna sör ízét.






Hozzávalók (16-20 cm formához, aki nagy tortát szeretne, duplázza az adagot):
- kb. 125 ml barna sör (pl. Guinness), nálam több került bele, mert nem használtam tojást,
- 125 g puha, olvasztott, de nem forró vaj,
- cukor ízlés szerint (nálam csak 6 dkg, más receptek szerint 20 dkg, tehát, aki az édesebb ízekhez van szokva, mindenképp több cukrot tegyen bele),
- 50-70 g tejszín vagy tejföl,
- 1 tojás (én nem tettem bele lányom tojásallergiája miatt, helyette több sört öntöttem),
- 1 teáskanál szódabikarbóna (sütőpor is lehet),
- 40 g kakaópor (cukormentes),
- 15 dkg liszt,
- 2 dkg étkezési keményítő (csak, ha tojásmentesen készül, amúgy nem kell bele).

Hozzávalók a tetejére: 
- 1-1,5 dl tejszín,
- egy kevés habfixáló, ha gyengén felverhető tejszínünk van (fél csomag),
- 12 dkg krémsajt (nálam most lecsöpögtetett tejföl, mert elfogyott a krémsajtom),
- porcukor ízlés szerint.

Elkészítés: 

1. Külön-külön összekeverjük a tészta száraz és nedves hozzávalóit, majd az egészet összeöntjük és gyorsan  kikeverjük. Vajjal kikent tortaformába öntjük a masszát. A forma oldalát ne, csak az alját vajazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, de lehet, hogy több idő szükséges, ez sütőfüggő (figyeljünk rá, ne süssük túl, mert kiszárad a tészta).

2. A megsült tortát a formában hagyjuk kihűlni.

3. A tejszínhabot kemény habbá verjük a porcukorral és a habfixálóval (félig felverjük a habot, utána tesszük csak hozzá a cukrot és a habfixálót). A krémsajtot is kihabosítjuk, majd a kettőt vegyítjük. Rusztikusan elrendezzük a habot a torta tetején. Én kecskesajtos trüffellel díszítettem (természetesen 10 darabbal), melynek receptjét ebben a bejegyzésben írom le.

2 megjegyzés:

  1. Tetszik ez a recept. Az életfelfogásotok is nagyon kedvemre való. Hiteles minden megnyilatkozásotok, köszönöm, hogy közzé teszitek!Sok sikert, erőt, egészséget, boldogságot kívánok a Szentendrei szigetről! Teréz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen ezeket a kedves szavakat, Teréz. Nagyon jól esik. Én is csakis a legjobbakat kívánom neked és családodnak sok szeretettel! Judit

      Törlés