Hozzávalók:
- 5 dl aludttej (vagy joghurt/kefír),
- 40 dkg liszt,
- 2 db M-es tojás,
- 1 evőkanál cukor,
- késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- zsiradék a sütéshez (ideális esetben zsír).
Elkészítés:
1. A lisztet egy tálba szitáljuk. beleszórjuk a cukrot, szódabikarbónát, csipet sót. Alaposan elkeverjük.
2. Ezután megy bele a tojás, a joghurt (aludttej/kefír) és csomómentesre keverjük a tésztát. Ne keverjük sokáig, ne keverjük túl a tésztát, csak addig míg szépen össze nem áll.
3. Egy serpenyőben késhegynyi zsírt hevítünk és evőkanálnyi adagokat merünk bele a tésztából. Mindkét oldalukat rózsaszínűre sütjük és minden sütés előtt teszünk egy kis zsírt a serpenyőbe. Tálra szedjük és lekvárral vagy fahéjas porcukorral kínáljuk.
Megjegyzés: gyakran készítem tojásmentesen is, mert lányom nem ehet tojást, ilyenkor tojás helyett kicsit több joghurtot teszek bele és a liszt egy kis részét keményítővel helyettesítem.
Mikor először sütöttem meg ezeket a palacsintákat, az első adagot hígabbra, a másodikat sűrűbbre készítettem (mivel nem használtam tojást, nem tudtam, milyen kell lennie az állagának tojással). A sűrűbb változat sokkal finomabb lett. Ebben az esetben könnyű, lyukacsos és vastagabb lett a tészta. Kb. tejföl sűrűségű, tehát inkább sűrűbb legyen a tészta és semmiképp sem híg (Köszönöm Natalia :)).
szuper gyors olcsó finom
VálaszTörlésIgen, nagyon jól jellemezted, Irén. :)
VálaszTörlésNagyon egyszerű és finom összeállítom és már is süthetem.
VálaszTörlésEz így van. Ha nagyon gyorsan kell valami második egy tartalmasabb leves mellé, akkor gyakran előkerül ez a palacsinta is.
TörlésFinom lett !
VálaszTörlésEgészségetekre! :)
TörlésNagyon imádják a lányok. Gyakorlatilag a gofri és az amerikai palacsinta is kb ez. Ugye jól érzem. Nagyon köszönöm
VálaszTörlésNagyon imádják a lányok. Gyakorlatilag a gofri és az amerikai palacsinta is kb ez. Ugye jól érzem. Nagyon köszönöm
VálaszTörlésKöszönöm szépen, hogy írtál! :) Igen, szerintem is nagyon hasonlít az amerikai palacsintára, csak mégis más, mert az aludttej/joghurt ad egy kis kellemes savanykás ízt az ételnek. Nálunk is nagy kedvenc. Részemről már csak azért is, mert az egyik leggyorsabb étel, amit el lehet készíteni. Tartalmasabb levesek után gyakran sütöm. :)
TörlésKedves recept iro, nekem keseru lett es nem sult at. Mit rontottam el?
VálaszTörlésKoszonom a segitsegez
Kedves Zita! A keserűség okát nem tudom, ilyet én még nem tapasztaltam az évek során, pedig nagyon sokszor megsütöttem már ezt az ételt. Inkább kissé savanykás ízt kellene érezni az aludttej/joghurt miatt (lehet, hogy kefirt használtál?). Nekem akkor szoktak ezek az amerikai palacsintához hasonló kis palacsinták kevésbé jó állagúak lenni, mikor nem találom el a tészta állagát, amikor túl sokáig kevergetem a tésztát (nem szabad túlkeverni, mert akkor gumis lesz) vagy esetleg túl gyorsan sütöm. Remélem, még adsz esélyt ennek az ételnek. Gyors, egyszerű, alig kell hozzá valami. Ha nagyon sietek, akkor leves mellé másodiknak gyakran ezt készítem. Köszönöm szépen, hogy írtál és esetleg, ha rájössz, mitől lett neked keserű, kérlek, írd meg, mert nagyon kíváncsi vagyok. Szép napot kívánok!
Törlés