Hozzávalók:
- 5 dl aludttej (vagy joghurt/kefír),
- 40 dkg liszt,
- 2 db M-es tojás,
- 1 evőkanál cukor,
- késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- zsiradék a sütéshez (ideális esetben zsír).
Elkészítés:
1. A lisztet egy tálba szitáljuk. beleszórjuk a cukrot, szódabikarbónát, csipet sót. Alaposan elkeverjük.
2. Ezután megy bele a tojás, a joghurt (aludttej/kefír) és csomómentesre keverjük a tésztát. Ne keverjük sokáig, ne keverjük túl a tésztát, csak addig míg szépen össze nem áll.
3. Egy serpenyőben késhegynyi zsírt hevítünk és evőkanálnyi adagokat merünk bele a tésztából. Mindkét oldalukat rózsaszínűre sütjük és minden sütés előtt teszünk egy kis zsírt a serpenyőbe. Tálra szedjük és lekvárral vagy fahéjas porcukorral kínáljuk.
Megjegyzés: gyakran készítem tojásmentesen is, mert lányom nem ehet tojást, ilyenkor tojás helyett kicsit több joghurtot teszek bele és a liszt egy kis részét keményítővel helyettesítem.
Mikor először sütöttem meg ezeket a palacsintákat, az első adagot hígabbra, a másodikat sűrűbbre készítettem (mivel nem használtam tojást, nem tudtam, milyen kell lennie az állagának tojással). A sűrűbb változat sokkal finomabb lett. Ebben az esetben könnyű, lyukacsos és vastagabb lett a tészta. Kb. tejföl sűrűségű, tehát inkább sűrűbb legyen a tészta és semmiképp sem híg (Köszönöm Natalia :)).
szuper gyors olcsó finom
VálaszTörlésIgen, nagyon jól jellemezted, Irén. :)
VálaszTörlésNagyon egyszerű és finom összeállítom és már is süthetem.
VálaszTörlésEz így van. Ha nagyon gyorsan kell valami második egy tartalmasabb leves mellé, akkor gyakran előkerül ez a palacsinta is.
TörlésFinom lett !
VálaszTörlésEgészségetekre! :)
Törlés