A Vidék íze 2017 szeptemberi számában találtam ezt és a következő bejegyzésben olvasható zöldségfasírtok receptjeit, melyek glutén-, tej-, tojásmentesek, húsmentesek és vegánok. Nagyon finom volt mindkettő, a gyerekek is örömmel ették (különösen a zöldségeket egyébként nem kedvelő kisfiam...dehát ilyen formában mindjárt másképp áll a zöldségekhez).
Hozzávalók:
- 25 dkg cékla, pucolva, nagylyukú reszelőn lereszelve,
- 20 dkg barna rizs,
- 10 dkg lencse (nálam vöröslencse),
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva,
- 2 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy áttörve,
- 5 dkg barna rizsliszt (nálam egy kicsit kevesebb, mert nem nagyon szeretem a rizslisztet, de, ha valakinek nem szempont a gluténmentesség, szerintem más liszttel vagy zsemlemorzsával lecserélhető),
- 1 teáskanál mustár,
- 1 kávéskanál őrölt kömény,
- só,
- zsiradék a sütéshez.
Elkészítés:
1. A barna rizst két és félszeres mennyiségű vízben nagyon puhára főzzük, majd letakarjuk és félretesszük.
2. A lencsét szintén megfőzzük.
3. A vöröshagymát egy-két kanál zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Még egy percig kevergetve főzzük, majd elzárjuk a tüzet.
4. Egy nagy tálban összekeverjük az előkészített rizst, lencsét, hagymákat és a céklát. Én botmixerrel pépesítettem, hogy ne legyenek benne zöldségdarabok, különben fiam nem ette volna meg.
5. Mehet hozzá a rizsliszt, mustár, kömény, só. Alaposan elkeverjük.
6. Lapos, kerek pogácsákat formázunk belőle. Egy serpenyőben 2 evőkanál zsiradékot teszünk, felmelegítjük, majd beleteszünk 3-4 fasírtot (amennyi kényelmesen belefér, serpenyő méretétől függően). Néhány perc alatt megsütjük egyik, majd másik oldalát. Papírtörlőre szedjük. A következő adag sütésekor ugyanígy járunk el (azaz zsiradék, majd rá a fasírt).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése