2019. március 5., kedd

Sajtos keksz (kréker)

Az interneten keresgéltem recept után. Olyanra volt szükségem, mely ropogós, krékerszerű, amire a krémsajtomat rá tudom tenni. Találtam egyet. Nagyon egyszerű, finom és ropog. Rozmaringos keksz volt az eredeti leírás szerint, de én a rozmaringot most kihagytam belőle. A recept itt található.







Hozzávalók: 
- 20 dkg liszt,
- 12 dkg hideg vaj,
- 10 dkg reszelt parmezánt ír, én a saját, házi készítésű félkemény sajtomat reszeltem bele, úgyhogy szerintem lehet bármilyen sajt, nem muszáj drága parmezánnal dolgozni,
- 1/2 evőkanál só,
- 4 evőkanál hideg víz,
- tett még bele borsot és rozmaringot, de én ezeket kihagytam.

Elkészítés:

1. A lisztet, vajat, sajtot, sót, összemorzsoljuk (gyors mozdulatokkal, de lehet géppel is, akinek van).

2. Aki szeretné fűszerezni, az most teheti bele azokat is.

3. Most jöhet a hideg víz. Gyorsan összegyúrjuk. Nekem összeállt a tészta ennyi víztől, pedig tönkölylisztet használok. Azt írja, ne ijedjünk meg, ha morzsalékos lesz a tészta, a lényeg, hogy összeálljon.

4. Becsomagoljuk a tésztát, majd hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy pihenjen.

5. Ezután kinyújtjuk a tésztát. Mivel jó vékonyra kell (kb. 2-3 mm), ezért én azt javaslom, két részletben nyújtsuk. Nekem legalábbis így könnyebb volt és biztosan vékony volt mindenhol a tészta.

6. Kiszaggatjuk a kívánt formára, a kívánt mintára és 180 fokra előmelegített sütőben (sütőpapírral bélelt tepsiben) aranybarnára sütjük (10-12 perc).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése