2019. október 17., csütörtök

Lassan sült, fűszeres birsalma

Sokszor sütök birsalmát, de cserépedényben, kockára vágva, ízesítés nélkül, lassan, alacsony hőfokon. Erről már írtam korábban. Most viszont másképp próbáltam ki: Chili receptjét vettem elő, de kicsit másképp készítettem, mert nem akartam 20 dkg cukrot felhasználni. Így nem lett olyan bíborvörös az alma, mint nála, de nagyon finom volt így is.





Hozzávalók: 
- 3 dl víz,
- 20 dkg cukor (nálam 10 dkg, de aki olyan vörös színben pompázó almákat szeretne kapni, mint az eredeti receptnél látható, tegye bele a 20 dkg-ot),
- fél citrom leve,
- 2 szegfűszeg,
- 1 rúd fahéj,
- 4 szem bors (nálam szegfűbors),
- 4 szép, érett, nagyjából egyforma méretű birsalma.

Tálaláshoz: 
- sűrű mézes joghurt, tejszínhab, vaníliafagyi, vaníliával , porcukorral kikevert mascarpone, pirított magvak (szezámmag, mogyoró, nálam mandula, dió, tökmag),
- én most az általam készített kecsketejből készült krémsajtot kevertem ki sűrű házi kecskejoghurttal és porcukorral ízesítettem, de esetleg krémesre kikevert, ízesített ordát/ricottát is el tudnék képzelni hozzá,
- fogyasztható sültek, máj, pástétom mellé is. 

Elkészítés: 

1. Egy kis lábasban összeforraljuk a vizet, a cukrot, a fűszereket és a citromlevet is hozzáadjuk. 

2. Az birsalmákat alaposan megmossuk, majd félbevágjuk. A csumáját nem kell eltávolítani (nálam azért voltak hibásak, kukacosak is, így én azoknál kivágtam a hibás részeket) és a hámozással sem bajlódtam.

3. Lehetőleg öntöttvas edényben kell sütni az almát (aminek teteje is van), de lehet jénaiban és fedővel rendelkező tepsiben is (minél vastagabb falú, annál jobb). Nekem most elsőre az a tapasztalatom, hogy kétféle edényben sütöttem, egy jénaiban és egy vasedényben és a vasedényben sült alma szebb színű lett és talán finomabb is. Azért sütöttem kétféle edényben, mert nem fért volna bele az összes birs egybe. 

4. A fűszeres, cukros vizet átöntjük tehát abba az edénybe, amiben sütni szeretnénk az almát. Ebbe helyezzük a félbevágott birseket, vágott felükkel lefele.  

5. 110 fokos sütőben 6-7 órát vagy egy éjszakát sütjük. Nálam 90 fokos sütőben éjszakázott. A végeredmény, ha beletesszük az előírt cukormennyiséget és teszünk bele citromlevet, akkor bíborvörös lesz, ha nem teszünk bele annyi cukrot, akkor olyan lesz, mint az enyém, barackszínű. Kínálhatjuk sült húsok, máj, pástétom mellé, de desszertként a fenti ízesítők valamelyikével is nagyon finom lesz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése