2019. október 9., szerda

Egyszerű ricottás/ordás gnocchi

Volt még a hűtőben egy kis kecskeordám (ricottám), ezért egyik nap ebből készült az ebéd egy része. Sós nudlit (gnocchit) készítettem belőle. Eredetileg sütőtökösen szerettem volna (recept itt), de nem sült meg a tök időben, nekem viszont sietnem kellett a főzéssel, hogy kisfiamnak vinni tudjam az iskolába az ebédet. Így most egyszerűen csak összegyúrtam liszttel, tojással, kis sóval az ordát és már sodortam, főztem is ki. Lehetett volna különféle sajtos vagy paradicsomos, netán zöldséges szószokat készíteni hozzá, de most erre sem volt idő, így zsályás vajba forgattam meg a kifőtt nudlikat. Reszelt kecskesajttal kínáltam.



Hozzávalók egy kis adaghoz: 
- 35 dkg orda/ricotta,
- só,
- 1 tojás,
- liszt, amennyit igényel,
- lehet belegyúrni 5-8 dkg reszelt sajtot is, de nálam ez most elmaradt,
- vajba és zsályába forgattam, így nálam még 4-5 dkg vajra és pár levél friss zsályára volt szükség.

Elkészítés:

1. A tojást egy villával enyhén felvertem egy kis tálban. Hozzáadtam a ricottához. Szórtam bele egy kevés sót is. Ezután adtam hozzá lisztet. Először ne sokat. Kezdjük el gyúrni. Adjunk hozzá még lisztet. A tészta legyen lágy, de ne ragacsos és ne essen szét majd a vízben. Legyen jól formázható, sodorható egy alaposan lisztezett felületen (ha túl sok a liszt, akkor meg nagyon kemény lesz a kifőtt nudli). A másik fontos dolog, hogy nem szabad túl sokáig gyúrogatni a tésztát. Amint megfelelő az állag, hagyjuk abba a gyúrást.

2. Több részletben kisodortam, majd késsel gyorsan daraboltam és utána még kézzel egyesével megsodortam, hogy nudli formájúak legyenek.

3. Közben feltettem a vizet is főni. Ha forr, sózzuk és már mehet is bele a nudli. Több részletben kell kifőzni, ne tegyük bele az edénybe egyszerre az összeset.

4. Ha feljönnek a nudlik a víz tetejére, szűrővel kiszedjük, lecsepegtetjük és mehet a következő adag nudli a vízbe.

5. Mikor mind kifőtt, egy nagy serpenyőben kb. 5 dkg vajat olvasztottam. Kimentem, szedtem pár levél zsályát és a vajhoz adtam. Mikor illatozott, hozzáadtam az összes nudlit. Pont egy rétegben elfért a serpenyőben. Nagy lángon kicsit rápirítottam, majd, ha kész, tálra szedtem, reszelt sajttal megszórtam és lehet is fogyasztani. Frissen az igazi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése