Egy rendezvényen ettem ilyen sajtos puffancsot. Akkor még nem tudtam, hogy ez a neve, de elkértem a receptet. Ezt a linket kaptam. Ma végre eljött az ideje, hogy én is kipróbáljam. Nehéz abbahagyni, nagyon finom. Könnyű, puha, belül lyukacsos. Ha karakteresebb sajtot használunk, akkor a süteménynek is jellegzetesebb íze lesz, ha üresebb ízű sajtot, akkor a süteménynek sem lesz olyan erős íze. Borozáshoz, baráti beszélgetéshez, váratlan vendégek érkezése esetén is remek választás.
Hozzávalók:
- 2,5 dl zsíros tej,
- 1 csapott kiskanál só (eredeti recept szerint 1 csapott mokkáskanál, nálam egy csapott teáskanál),
- 8 dkg vaj,
- 16 dkg liszt,
- 3 db közepes méretű tojás,
- 12-15 dkg félkemény sajt (ahogy fentebb is írtam, ha a sajt karakteresebb ízű, akkor a sütemény is karakteresebb ízű lesz, ha üresebb ízű, akkor a sütinek sem lesz olyan erős íze),
- a lekenéshez: 1 tojás sárgája, de van, aki nem keni le. Én most a receptet követtem és lekentem tojássárgával.
Elkészítés:
1. A sóval ízesített tejet felforraljuk, majd belekockázzuk a vajat és hagyjuk, hogy elolvadjon a tejben.
2. Ezután folyamatos keverés mellett mehet bele a liszt. Alacsony lángon addig keverjük, míg elválik az edény falától a tészta.
3. Ekkor levesszük a tűzről és azonnal elkezdjük a tojásokat is belekeverni. Mindig csak egyet. Mikor az első tojás jól elkeveredett, jöhet a következő. Azt is jól elkeverjük, hogy sima legyen a tészta, végül a harmadikat is.
4. Ezután már csak a reszelt sajtot kell hozzákeverni és hagyjuk hűlni a masszát. Van olyan recept, amelyik kihűlés után keveri bele a sajtot. Ez is azt javasolta, de én most siettem és ezt is gyorsan hozzákevertem. Előzőleg átnéztem néhány sajtos puffancs receptet, volt, ahol még melegen adták hozzá a sajtot, volt, ahol hidegen, így arra jutottam, hogy akkor mindegy, hogyan járok el. :)
5. Mikor kihűlt, akkor sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a masszából formázott, kb. nagyobb dió méretű gömböket (nálam most ennél kicsit kisebbek voltak). Őszintén szólva, nekem nem volt időm megvárni, hogy teljesen kihűljön, ezért mikor langyos volt, én már vizes kézzel formáztam is a kis gömböket. Kissé távolabb helyezzük őket egymástól, mert sülés közben kicsit nőni fognak.
A tészta állaga: olyan állagú volt a tésztám formázás közben, hogy vizes kézzel megformázva nem ragadt a kezemhez (ha nem vizeztem be a kezem, akkor ragadt), ha megformáztam a gömböket, akkor nem lapultak el a tepsin, megtartották gömb formájukat (ettől függetlenül lágy volt a tészta, hisz csak vizezett kézzel tudtam megformázni).
6. A gömbök tetejét lekenjük tojássárgával (van, aki nem keni le tojással) és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsit. Néhány perc múlva vegyük le a hőt 180 fokra. Aranysárgára sütjük (ne süssük túl, nehogy kiszáradjon, de legyen szép színe). Amíg nem lesz színe, ne nyitogassuk a sütő ajtaját.
En ma megcsinaltam,de az igazsag az,hogy lehet elrontottam valamit! Pedig kovettem a receptet,a suto ajtot sem nyitottam ki. De olyan kemeny lett,hogy ehetetlen!
VálaszTörlésSajnos nem tudom, hol ronthattad el, mert én kétszer ettem az e recept alapján készült sütiből és mindkétszer ugyanolyan volt: könnyű, puha, belül olyan, mintha túrós sütit ennék. Nekem még van 2 db az asztalon délről. Nem tettem dobozba, direkt kint hagytam az asztalon. Még most, este 9 órakor is ugyanolyan, mint délben. Ellenőriztem az eredeti receptet, nem írtam-e el valamit, de az arányok is ugyanazok, amik ott le vannak írva. Szóval, tényleg nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy esetleg nem sütötted túl sokáig? Amikor kikeverted a masszát, a tésztát, akkor vajon milyen állagú volt? Az enyém olyan, hogy nedves kézzel tudtam a golyókat megformázni, különben ragadt volna. Nézegettem a neten más sajtos puffancs recepteket, de az arányok nagyjából ilyenek voltak azoknál is. Ha esetleg mégis nekifutsz újra, akkor, kérlek, meséld majd el nekem, mi volt másodszor a tapasztalat, hátha tanulunk mindannyian belőle. Köszönöm szépen!
TörlésMost lett kész, egyenlőre csak dupla adagot csináltunk. Sajnos kevèsnek bizonyul, legközelebb dupla-dupla kèszül.
VálaszTörlésUtólag láttam csak, hogy írtál! Köszönöm szépen, hogy írtál! Örülök, hogy jól sikerült nálatok is!
TörlésSokszor elkészítettük már, mindig nagy siker!
VálaszTörlésEgészségetekre, Zsuzsa! :) De régen készítettem már én is! :)
TörlésHa a tészta egy éjjel hűtőben pihen, vajon baj lesz, és másnap szeretném sütni?
VálaszTörlésSzia Réka! Ritkán sütök égetett tésztás sütiket, így kísérletezni sincs lehetőségem. Sok receptet átnéztem már, de sehol nem írták, hogy több órán át lehet a tésztát pihentetni, így sajnos ezzel kapcsolatban nem tudok segíteni.
Törlés