2019. október 28., hétfő

Macikeksz

A gyerekek választották ki ezt a süteményt a Kreatív sütik nevű könyvből, melyet még tavaly karácsonyra kaptak tőlem. 

A tésztája a szokásos 3:2:1 linzer. Egy részébe megy kakaópor és aztán egy kis pihentetés után kezdődhet is az alkotás. Nagyon élvezték a gyerekek! 



Hozzávalók (kb. 28-30 db lett): 

- 30 dkg liszt,
- 20 dkg hideg vaj,
- 10 dkg porcukor,
- vanília,
- csipet só,
- 2 evőkanál kakaópor,
- 1 tojássárgája,
- étcsoki a díszítéshez.

Elkészítés: 

1. A szokásos módon összeállítjuk a linzertésztát, de a kakaóport még ne tegyük bele. Akinek van gépe, azzal végezze, akinek nincs, ahogy nekem sincs, azok kézzel, de arra nagyon figyelni kell, hogy a tésztát ne gyúrjuk sokáig. Mikor szépen összeállt, hagyjuk abba a gyúrást. Nem szabad, hogy túlságosan felmelegedjen a kezünktől a vaj, különben morzsálódós, szétesős lesz a kész süti. 

2. Mikor összeállt a tészta, akkor 1/3-ad részét elvesszük, a maradék 2/3-részhez gyorsan hozzágyúrjuk a kakaóport. 

3. Ezután mindkét tésztát zacskóba tesszük és hűtőben pihentetjük legalább 1 órát. 

4. Ha letelt az idő, kivesszük a hűtőből a tésztát. Ha nagyon kemény, várunk kicsit, hogy nyújtható legyen. Kinyújtjuk. A recept fél cm vastagságot javasol, mi ennél vékonyabbra nyújtottuk. 

5. Először a kakaósat nyújtsuk és szaggassuk. 5 cm átmérőjű legyen a kiszúró, amivel a maci fejét készítjük. Ezután jön az orra. Itt 1 cm átmérőjű szaggatót javasolnak, de mi csak csippentettünk egy kis barna tésztát, abból formáztunk pici gömböt. 

6. A világos linzertésztából készül a maci pofija és füle. Ehhez 2,5 cm átmérőjű szaggatót javasolnak. Mi is kb. ekkorát használtunk. A fül úgy készül, hogy a sima linzertésztából kiszúrt köröket egy késsel elfelezzük.

7. Jöhet az összeállítás: Jön egy nagy kör a barna tésztából, erre helyezzük a világos kört, majd ebbe a sötét tésztából kialakított orrot. Végül a fülek. 

8. A legegyszerűbben úgy lehet megoldani ezt, hogy a tepsibe helyezzük a sütőpapírt és itt állítjuk össze a macifejeket. A végén enyhén összenyomjuk az összes réteget és a maci fülét is óvatosan hozzányomjuk a fejéhez. Nagyon jól össze fognak sülni, egy sem jött szét. 

9. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. 8-10 percet javasol a recept, nekem kicsit több kellett. 

10. Ha megsült a keksz, akkor egy kis ideig a tepsiben hagyjuk hűlni, ezután óvatosan áthelyezzük őket egyesével egy rácsra. Ha kihűlt, lehet díszíteni. Ehhez én étcsokit olvasztottam gőz felett. Egy fa fogpiszkáló segítségével megrajzoltuk a szemeket és a szájat. Jó móka volt! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése