2013. május 13., hétfő

Fejes saláta zöldfűszeres öntettel

Nem lehet mindig a cukros-ecetes lében úszó salátát enni, vagy szendvicsre pakolni a salátaleveleket. Valami mást is szerettem volna készíteni a kertünkben termő salátából. Kétszer készült már salátafőzelék is, amit nagyon szeretünk. Egyik nap vacsorára pedig ezt a nagyon finom, laktató salátát ettük.

Az alapötlet Lajos Mari 99 saláta című könyvéből való, amit kicsit átalakítottunk.

Hozzávalók:

- fejes saláta,
- egy nagy csomó kapor,
- 5 darab friss citromfűlevél,
- majonéz (ha lehet, házi) vagy tartármártás,
- 15 szem mandula (én nem hámoztam meg),
- 1 csokor újhagyma,
- 1-2 evőkanál citromlé, ha tartár helyett majonézt teszünk bele,
- só, ha szükséges,
- halkonzerv (sós lében), de elhagyható
- az eredeti recept szerint hal helyett paradicsom kerül a salátába.

1. A salátát megmossuk és kisebb darabokra tépkedjük.

2. A mandulát megdaráljuk, az újhagymát karikára, a citromfüvet és a kaprot apróra vágjuk.

3. A majonézt összekeverjük a citromlével és a sóval (vagy ezek helyett tartármártást használunk és akkor nem kell külön só és citromlé). Hozzáadjuk a darált mandulát, a gyűrűire szedett újhagymát, az apróra vágott citromfüvet és kaprot.

4. Az öntetet összekeverjük a salátával és hozzáadjuk a halat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése