2013. május 6., hétfő

Néger kocka (lisztmentes, alacsony szénhidráttartalmú)

Anyák napjára citromos süteményt készítettem és gondoltam, magamat is meglepem egy (diétás) süteménnyel. Nagyon könnyű kis sütemény lett ez a néger kocka.


Hozzávalók a tésztához:

- 4 tojássárgája (nálam most 3 tojássárgája és egy egész tojás),
- 2 dkg kakaó,
- 15 dkg mandula darálva,
- 3 evőkanál cukormentes, házi sárgabarack lekvár,
- 1 szűk teáskanál szódabikarbóna,
- 1 kávéskanál sütőpor,
- 5-8 dkg xukor,
- 5-8 dkg zsír,
- sárgabaracklekvár a hab alá (elhagyható).

1. A tojássárgáját habosra verjük a xukorral, majd az olvasztott zsírt is belekeverjük. Ezután következik a lekvár. A száraz hozzávalókat egy másik edényben jól összekeverjük, majd a tojáshoz adjuk. Elkeverjük.

2. Sütőpapírral bélelt, 20X30 cm-es tepsiben, 180-200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Hozzávalók a habhoz:

- 4 tojásfehérje,
- 5-7 dkg xukor (ha édesebben szeretjük, akkor több is mehet bele).

1. A tojásfehérjét gőz felett elkezdjük verni, majd hozzáadjuk a xukrot is. Körülbelül 10-15 percig kell verni a habot a gőz felett, addig, míg jó kemény nem lesz.

2. A kisült kakaós tészta tetejét megkenjük lekvárral. Erre simítjuk a kemény habot, majd 120-150 fokos, langyos sütőben kb. 10 percig szárítjuk a süteményt. Ha kihűlt, kakaómázzal bevonjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése