2013. május 8., szerda

Almás babakeksz

Az első keksz, amit Gergőnek készítettem. A receptje sok helyen megtalálható és igen egyszerű. Kellemesen édeskés, így az én ízlésemnek is tökéletesen megfelel. Ezentúl nem kell külön-külön kekszet sütnöm magamnak és Gergőnek. Az eredeti recept hozzávalóit megfeleztem, mert szerintem abból a mennyiségből túl sok keksz készülne. Inkább sütök többször, és akkor legalább mindig frisset ehetünk. Azt is el tudom képzelni, hogy az alaprecept szerint elkészítjük a masszát, majd elfelezzük vagy harmadát elvesszük, a többibe keverünk aszalványokat, csokidarabokat, fűszereket vagy magvakat és így egyszerre készül keksz a babánknak és magunknak is.  Esetleg az almát banánnal is fel lehet cserélni.

Ma végre kipróbálhattam az új kekszkiszúrómat is. Gergő kapja a kerek kekszeket, én a macikat és teknősöket (egyelőre). :)



Hozzávalók (fele adag):

- 12,5 dkg liszt (nálam most 7 dkg zabpehelyliszt, a többi fehér tönkölyliszt),
- 1 közepes, édes alma,
- 1 evőkanál olaj (valamilyen semleges ízű).

1. Az almát megmostam, meghámoztam, majd apró lyukú reszelőn lereszeltem.

2. Az almát, a lisztet és az olajat összekevertem, a tésztát összegyúrtam. Egy rugalmas, jól formázható tésztát kaptam. Ha esetleg túl száraz a massza, tehetünk hozzá vizet.

3. Kis golyókat formáztam, kézzel ellapítottam, a tészta másik részét kinyújtottam és kekszformával kiszúrtam.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem a kekszeket és 190-200 fokon megsütöttem (10-20 perc, a tészta vastagságától függően).



Frissítés: kipróbáltam úgy is, hogy 5 dkg tönkölylisztet és 5 dkg réteslisztet gyúrtam össze 11 g olajjal és fél reszelt almával. A tésztát 20 percet pihentettem és csak utána nyújtottam ki. Talán a pihentetés miatt jobb kekszek lettek ebből a tésztából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése