2017. február 5., vasárnap

Spenótos kenyérpuding

A receptet itt találtam. Finom étel és külön jó benne, hogy a szikkadt, száraz kenyeret fel tudjuk használni (vagy a kevésbé jól sikerült kenyeret). Már sokszor elkészítettem, de ezúttal módosítottam a recepten és kihagytam a tojást, hogy Panni is ehessen belőle.



Hozzávalók: 

- kb. 15 dkg kenyér (nem mértem), kockázva,
- 3 dkg vaj,
- kb. 3 dl tej,
- 3 tojás (én ezt nem teszek bele újabban, Panni tojásallergiája miatt),
- 25 dkg friss vagy fagyasztott, nem pépesített, hanem leveles spenót,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- fokhagyma,
- 5-10 dkg (juh)sajt vagy feta sajt,
- néhány dkg sajt, reszelve.

Elkészítés: 

1. A spenótleveleket feldaraboljuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon és reszelt fokhagymán átfuttatjuk, míg a levelek össze nem esnek. Közben sózzuk, borsozzuk. Deszkán éles késsel kissé aprítjuk.

2. A tejet összekeverjük a tojással (ha használunk tojást), fűszerezzük szerecsendióval. Én ezt is megsóztam, borsoztam.

3. Egy tűzálló tálat kivajazunk és az alját kirakjuk egy sor felkockázott kenyérrel. Erre öntjük a tojásos-tejes szósz felét, reszelünk rá sajtot, rátesszük a spenótleveleket, majd rámorzsoljuk a feta/juhsajt felét.

4. Ismét kenyérkocka következik. Végül az egészet leöntjük a szósz másik felével. Lefedjük és legalább negyed órát állni hagyjuk (de érdemes inkább egy órát). Készíthetjük több rétegesre is, én legutóbb úgy készítettem.

5. Ha letelt az idő, akkor levesszük a fedőt, a tetejére teszünk egy kevés vajat (én ezt van, hogy ki is hagyom) és rámorzsoljuk, ráreszeljük a maradék sajtot. 180 fokos sütőben kb. 30 percig (vagy amíg szép piros nem lesz a teteje) sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése