2017. február 13., hétfő

Mákos pasztinákfasírt

Már korábban is elkészítettem ezt a pasztinákfasírtot, csak akkor még tojást is tehettem a tésztájába. A mák nagyon illik a pasztinák édeskés, a fasírt enyhén sós ízéhez.

Két körben gyúrtam össze és sütöttem ki a fasírtokat. Első körben nehezen tudtam sütni a golyókat, kicsit szétestek. Másodszorra több keményítőt, útifűmaghéjat és zsemlemorzsát tettem bele, így már szép, formás golyók lettek. Ezt azok számára írom, akik szintén ki kell, hogy hagyják a tojást az ételből. Mindenkinek magának kell kikísérleteznie, az ő zöldségéhez mennyi zsemlemorzsa és keményítő szükséges.







Hozzávalók:
- pasztinák (két nagyobbat használtam fel),
- reszelt sajt (kb.8-10 dkg),
- darálatlan mák (3-4 evőkanálnyi),
- só,
- bors,
- 3 gerezd fokhagyma, finomra reszelve,
- annyi zsemlemorzsa, amennyitől jól formázható masszát kapunk,
- 1 tojás (nálam most tojás helyett körülbelül 2 kiskanál tejföl, 3 kiskanál útifűmaghéj és 2 evőkanál étkezési keményítő került bele...fentebb írtam, hogy a zöldség mennyiségétől, nedvességtartalmától függhet a szükséges szárazanyag mennyisége...érdemes pár darabot kisütni, megnézni, jó lesz-e, aztán pótolni, ha kell még bele valami...az első adag nekem is szétesős volt, a második már tökéletes),
- zsiradék a sütéshez.

Elkészítés:

1. A pasztinákot nagyon finomra reszeljük, majd összekeverjük az összes többi hozzávalóval.

2. Én most kihagytam belőle a tojást, ezért nagyon nehéz volt szépen megsütni, mert tojás nélkül szét akart esni.

3. Kicsi, főtt tojássárga méretű gömböket formázunk és forró zsiradékban kisütjük a golyókat.

Mi most egy vegyes zöldséges köles ettünk hozzá. Ehhez a nyáron eltett zöldségeket kicsit megpároltam (amit szükséges volt...került bele patisszon, cukkini a fagyasztóból és egy üveg paprikás, paradicsomos, hagymás, padlizsános ragu a spájzból), majd összekevertem párolt kölessel. Ízesítettem darált paprikával is, sóztam, borsoztam, fokhagymát reszeltem bele. Tepsibe simítottam, leöntöttem reszelt sajttal kevert tejföllel és megsütöttem (170 fokon). Céklasalátát is készítettem hozzá, így igazi vitaminbomba volt ez az ebéd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése