2017. február 26., vasárnap

Csicsóka gratin/tejszínes csicsóka

Végre felengedett a föld, így tudtunk szedni csicsókát. Egész télen erre vártam. Nagyon jó termésünk lett. Egy bokor alól két edény csicsóka gyűlt össze és van még legalább 8 bokor.

Ezt a köretet most halfasírthoz ettük, de el tudom képzelni hús nélkül, sok salátával is.

A csicsóka nagyon egészséges növény. Aki teheti, termesszen otthon, mert megéri. Sok gond nincs vele és így tulajdonképp ingyen kapunk a természettől egy nagyon egészséges zöldséget.

"A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.
A csicsóka gazdag inulinforrás. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid. Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni, étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de felfúvódást is okozhat.
Különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák." (Forrás: Wikipédia)




Hozzávalók:
- csicsóka (nem mértem le, közel 1 kg lehetett),
- sajt, reszelve (ami van, lehet trappistától kezdve kecske- vagy juhsajtig bármi, akár vegyesen is),
- só,
- bors,
- 4 gerezd fokhagyma, reszelve,
- 2,5 dl tejszín,
- 270 g tejföl.

Elkészítés:

1. A csicsókát alaposan megmossuk. Én egy tiszta, új mosogatószivacsot használtam erre a célra. Jól megdörgöltem minden darabot, majd mindegyiket felkarikáztam. Ha vékonyra szeljük, hamarabb megsül.

2. Egy tűzálló tál vagy tepsi aljára kirakunk egy sor csicsókát (félig takarják egymást). Kicsit sózzuk, kevés borsot is tehetünk rá. Jön a következő sor. Ezt is sózzuk, majd megszórjuk kevés reszelt sajttal. Újabb sor csicsóka, sózás, végül nálam volt egy negyedik sor is.

3. A tejfölt, tejszínt elkeverjük a fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a csicsókára. Lefedjük a tepsi tetejét alufóliával és 180-200 fokos sütőben majdnem készre sütjük. Nekem elég sokáig tartott, míg puhára sült. Legközelebb vékonyabbra darabolom a csicsókát. A maradék reszelt sajtot így szerencsére csak a végén szórtam a tetejére és ezzel már fedő nélkül sütöttem pirulásig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése