2017. február 26., vasárnap

Gluténmentes (és tojás-, élesztőmentes) fánk sütőben

Nincs sütőben süthető fánkhoz fánkformám, így mini kuglófformákban sütöttem meg ezeket a kis sütiket. A recept Nóri mindenmentes konyhájából van. Már hetek óta készültem, hogy megsüssem, de mindig elmaradt. Kár volt ennyit várni, mert nagyon finom.

Nálunk egyedül a tojásmentességet kell betartani, ehetünk glutént és tejtermékeket is, de szeretek kísérletezni, így vannak itthon gluténmentes lisztjeim. Könnyen tejmentessé és így vegánná is tehetjük ezt a süteményt, ha növényi tejet teszünk a tésztába.

Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam belülről lefényképezni a +fánkokat". Könnyű, puha bélzete van a sütinek. Kívül barna, de ez nem azt jelenti, hogy megégett, hanem ilyen színűre sülnek ezek a lisztek. Az biztos, hogy máskor is elkészítem, mert amellett, hogy finom, fél óra alatt elkészül sütéssel együtt.


Hozzávalók:
- 80 g csicseriborsóliszt,
- 50 g hajdinaliszt,
- 30 g tápióka keményítő (helyette én kukoricakeményítőt használtam, de ha nincs otthon ez se, pudingpor is megteszi),
- 1,5 kiskanál szódabikarbóna,
- 160 g hámozott almakocka,
- 160 g tej (növény vagy állati, kinek mi),
- 2 evőkanál olívaolaj (nálam 3 evőkanálnyi volt),
- 1,5 evőkanál citromlé,
- 1 mokkáskanál őrölt vanília vagy vanília kivonat,
- nagyon kevés édesítés (cukor, xukor, stévia, ki mit használ, de szerintem ez el is maradhat--->nálam 1 kiskanál cukor).





Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Ez fontos, mert miután kikevertük a tésztát, azonnal be is kell tennünk az előmelegített sütőbe. Csak így lesz finom puha a belseje.

2. A hámozott, kockázott almát 1 evőkanál vízzel puhára pároljuk (tűzhelyen vagy 2 perc alatt a mikróban). A formákat megkenjük olajjal.

3. Az összes száraz hozzávalót összekeverjük egy tálban. Egy másikban a folyékony összetevőket összeturmixoljuk az almával.

4. A száraz és a folyékony összetevőket gyorsan összekeverjük és azonnal kanalazzuk a formánkba. Betesszük az előmelegített sütőbe és 12-15 perc alatt készre sütjük. Nóri ajánlása szerint csak frissen jó, másnap már előjönnek a lisztek jellegzetes ízei. Nálunk azonnal elfogyott, így nem tudtam letesztelni másnap. Kevés porcukrot szórtam rá, aki kérte (nekem nem hiányzott) és cukormentes házi baracklekvárral ettük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése