2017. február 9., csütörtök

Boszorkánypogácsa

Évek óta Lajos Mari receptjét használom ehhez a süteményhez (99 sütemény és torta).





Hozzávalók (én általában ennek csak a felét sütöm, ezzel a teljes adaggal 2 tepsi süti lesz):
- 25 dkg vaj,
- cukor ízlés szerint, az eredeti recept szerint 25 dkg, én ennél jóval kevesebbet teszek bele,
- fél citrom, leve és héja,
- 4 tojás,
- liszt, amennyit igényel a tészta, apránként kell hozzáadni (kb. 25-30 dkg),
- kb. 10-15 dkg dió, mogyoró vagy mandula--->durvára vágva,
- sárgabaracklekvár vagy más, pikáns lekvár.

Elkészítés:

1. A vajat, a cukrot, a citromlevet, citromhéjat, 4 tojássárgát gyors mozdulatokkal annyi liszttel összegyúrjuk, hogy egy puha, de nem ragacsos tésztát kapjunk. A lisztet apránként adjuk hozzá, nehogy túl kemény legyen a tészta.

2. Kisebb diónyi, főtt tojássárga nagyságú gömböket formázunk. Enyhén felvert tojásfehérjébe mártjuk a golyókat, ezután dióba forgatjuk őket. Az egyik képen látható sütemény darált dióba volt forgatva, mert ez éppen egy tojásmentes változat volt, és így a darált dió jobban tapadt, mint a darabolt.

3. Sütőpapírral bélelt (vagy vajazott, lisztezett) tepsire sorakoztatjuk a golyókat. Tetejüket ujjunkkal vagy fakanál nyelével jól benyomjuk.

4.  170-180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A lényeg, hogy ne süssük túl, világosra kell sütni. Mikor kivesszük a sütőből, rögtön tegyünk egy-egy kiskanálnyi lekvárt mindegyik golyóra, a mélyedésekbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése