2015. március 31., kedd

Örmény édes leves

A Vidék Íze régebbi számában találtam ezt a receptet, de a honlapon is elolvasható. Érdekes, finom böjti leves. 


Hozzávalók: 
- 20 dkg köles,
- 10 dkg aszalt szilva,
- 10 dkg mazsola,
- 10 dkg mogyoró,
- 10 dkg dió,
- 10 dkg mandula,
- 1 citrom reszelt héja,
- 2 rúd fahéj,
- 1 csomag vaníliás cukor vagy esszencia,
- cukor (xukor),
- kevés szegfűszeg,
- csipet só.

Elkészítés:

1. Beáztatjuk a mazsolát, diót, aszalt szilvát, mogyorót, mandulát 2 órára annyi vízben, amennyi ellepi. (Legközelebb a szilvát és a mazsolát nem áztatom be, kipróbálom, úgy milyen lesz.)

2. A fahéjat és a szegfűszeget 2-3 dl vízben felfőzzük.

3. A beáztatott magokat áttesszük egy edénybe, felöntjük annyi tiszta vízzel, hogy 3 liter levesünk legyen. Hozzáadjuk a fűszeres vizet is, majd egy csipet sót. Lassú tűzön 1 órát főzzük.

4. Beletesszük a megmosott kölest. Még 20-25 percig főzzük. Ízesítjük reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral és cukorral édesítjük. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése