A receptet Mohánál találtam. Nagyon könnyű és finom torta lett belőle. A tojásfehérjék hasznosítására kiváló sütemény. Fotózáshoz már csak ez az egy szelet maradt. Kicsit átvariáltam a receptet, ezeket a leírásban jelzem.
Hozzávalók a tésztához:
- 10 tojásfehérje (nálam körülbelül 12-14 lehetett),
- 35 dkg darált mák (én arányosan többet tettem bele),
- cukor, ízlés szerint. Eredetileg 35 dkg cukor, de én csak körülbelül 10 dkg-ot tettem bele.
Hozzávalók a fehér krémhez:
- 3 dl tej (nálam 5 dl),
- 3 evőkanál búzadara (nálam 5 evőkanál),
- 10 dkg vaj (nálam 15 dkg),
- 7 dkg porcukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 teáskanál vaníliaesszencia.
Hozzávalók a meggyes krémhez:
- 2 üveg magozott meggybefőtt vagy 80 dkg friss, magozott meggy,
- 6 dkg étkezési keményítő,
- reszelt citromhéj,
- őrölt fahéj ízlés szerint (keveset tettem, kb. egy púpos mokkáskanálnyit),
- 3 evőkanál cukor (nálam 1 evőkanál, de akár el is maradhat).
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírból kivágunk 4 darab 26 cm átmérőjű korongot (én 5 lapot sütöttem, mert több alapanyagból dolgoztam).
2. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd, mikor már félig felvertük, több részletben adagoljuk hozzá a cukrot. Közben verjük tovább a habot. Amikor jó kemény a hab, óvatosan beleforgatjuk a darált mákot.
3. A papírkorongokon műanyag hablapáttal óvatosan, egyenletesen eloszlatjuk a habot. Kb. fél cm lesz egy-egy korongon a hab. Légkeveréses sütőben kettesével megsütjük a lapokat. Ha nem légkeveréses a sütő, akkor lehet, hogy érdemesebb lenne két részletben kikeverni a tésztát. Ha megsültek a lapok, lehúzzuk róluk a sütőpapírt és kihűtjük.
4. A krémhez a tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett beleszórjuk a búzadarát. Sűrűre főzzük. Kihűtjük.
5. A vajat, a porcukrot, a citromhéjat és a vaníliát habosra kikeverjük, majd a kihűlt búzadarához keverjük. Kihabosítjuk.
6. A meggy levét szűrő segítségével felfogjuk. 3 dl meggylének kell lennie. Ha nincs ennyi, akkor vízzel kipótoljuk. Beletesszük a citromhéjat, a fahéjat, a cukrot és a keményítőt. Feltesszük főni, keverjük folyamatosan. Közepes lángon besűrítjük. Ekkor tesszük hozzá a meggyet. egyet forralunk még rajta és elzárjuk a gázt. Hűlni hagyjuk.
7. Összeállítás nálam: lap, meggykrém fele, lap, fehér krém fele, lap, meggykrém másik fele, lap, fehér krém másik fele, lap. Én a tetejére és az oldalára is krémet tettem. Eredetileg csak porcukorral kell megszórni a tetejét. Eredeti rétegezés: lap, meggykrém fele, lap, fehér krém, lap, meggykrém másik fele, lap.
Szia! Nagyon klassz,én pénteken szeretném megcsinálni.
VálaszTörlésA krém elég úgy mindenhova,hogy az oldalára és tetejére is azt tettél? Vagy csináljak belőle többet?
Szia! Megmondom őszintén, olyan régen készítettem már ezt a tortát (5,5 éve), hogy nem emlékszem. A kép alapján nekem úgy tűnik, hogy az oldalára már nem tettem krémet. Az eredeti receptnél sem tett a készítő krémet az oldalára. Szóval, ha szeretnél oda is, plusz díszítésnek is, akkor egy kicsit több krémet főznék, igen.
Törlés