2015. március 31., kedd

Mákos-meggyes torta

A receptet Mohánál találtam. Nagyon könnyű és finom torta lett belőle. A tojásfehérjék hasznosítására kiváló sütemény. Fotózáshoz már csak ez az egy szelet maradt. Kicsit átvariáltam a receptet, ezeket a leírásban jelzem. 



Hozzávalók a tésztához: 
- 10 tojásfehérje (nálam körülbelül 12-14 lehetett),
- 35 dkg darált mák (én arányosan többet tettem bele),
- cukor, ízlés szerint. Eredetileg 35 dkg cukor, de én csak körülbelül 10 dkg-ot tettem bele.

Hozzávalók a fehér krémhez: 
- 3 dl tej (nálam 5 dl),
- 3 evőkanál búzadara (nálam 5 evőkanál),
- 10 dkg vaj (nálam 15 dkg),
- 7 dkg porcukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 teáskanál vaníliaesszencia.

Hozzávalók a meggyes krémhez: 
- 2 üveg magozott meggybefőtt vagy 80 dkg friss, magozott meggy,
- 6 dkg étkezési keményítő,
- reszelt citromhéj,
- őrölt fahéj ízlés szerint (keveset tettem, kb. egy púpos mokkáskanálnyit),
- 3 evőkanál cukor (nálam 1 evőkanál, de akár el is maradhat).

Elkészítés: 

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírból kivágunk 4 darab 26 cm átmérőjű korongot (én 5 lapot sütöttem, mert több alapanyagból dolgoztam). 

2. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd, mikor már félig felvertük, több részletben adagoljuk hozzá a cukrot. Közben verjük tovább a habot. Amikor jó kemény a hab, óvatosan beleforgatjuk a darált mákot.

3. A papírkorongokon műanyag hablapáttal óvatosan, egyenletesen eloszlatjuk a habot. Kb. fél cm lesz egy-egy korongon a hab. Légkeveréses sütőben kettesével megsütjük a lapokat. Ha nem légkeveréses a sütő, akkor lehet, hogy érdemesebb lenne két részletben kikeverni a tésztát. Ha megsültek a lapok, lehúzzuk róluk a sütőpapírt és kihűtjük.

4. A krémhez a tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett beleszórjuk a búzadarát. Sűrűre főzzük. Kihűtjük.

5. A vajat, a porcukrot, a citromhéjat és a vaníliát habosra kikeverjük, majd a kihűlt búzadarához keverjük. Kihabosítjuk.

6. A meggy levét szűrő segítségével felfogjuk. 3 dl meggylének kell lennie. Ha nincs ennyi, akkor vízzel kipótoljuk. Beletesszük a citromhéjat, a fahéjat, a cukrot és a keményítőt. Feltesszük főni, keverjük folyamatosan. Közepes lángon besűrítjük. Ekkor tesszük hozzá a meggyet. egyet forralunk még rajta és elzárjuk a gázt. Hűlni hagyjuk.

7. Összeállítás nálam: lap, meggykrém fele, lap, fehér krém fele, lap, meggykrém másik fele, lap, fehér krém másik fele, lap. Én a tetejére és az oldalára is krémet tettem. Eredetileg csak porcukorral kell megszórni a tetejét. Eredeti rétegezés: lap, meggykrém fele, lap, fehér krém, lap, meggykrém másik fele, lap.





2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon klassz,én pénteken szeretném megcsinálni.
    A krém elég úgy mindenhova,hogy az oldalára és tetejére is azt tettél? Vagy csináljak belőle többet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Megmondom őszintén, olyan régen készítettem már ezt a tortát (5,5 éve), hogy nem emlékszem. A kép alapján nekem úgy tűnik, hogy az oldalára már nem tettem krémet. Az eredeti receptnél sem tett a készítő krémet az oldalára. Szóval, ha szeretnél oda is, plusz díszítésnek is, akkor egy kicsit több krémet főznék, igen.

      Törlés