2018. április 8., vasárnap

Ricotta torta aszalt paradicsommal, dióval

Sajtokat készítek kecskéink tejéből, így gyakran van itthon ricotta vagy más néven orda, ami egyébként semleges íze miatt nagyon sokoldalúan felhasználható édes és sós ételek készítéséhez is. Jó hír, hogy alacsony a zsír-és szénhidráttartalma, viszont ásványi anyagokban és B-vitaminban gazdag, fogyókúrázóknak és sportolóknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása (de természetesen mindenki másnak is), hisz a benne található fehérje és aminosav segíti az izomzat fejlesztését.

A receptet flat-catnél találtam. Már régóta szerettem volna kipróbálni, de tojás kell bele, így, mivel lányom tojásérzékeny, nem készíthettem el. Most viszont nem volt itthon, mert mamáéknál töltötte a hétvégét, így megsütöttem egy fél adagot magunknak, amit kertünkben szedett friss spenótsalátával kínáltam. Egyébként, szerintem, bármivel ízesíthető ez a torta, ami glutént nem tartalmaz és szénhidrátszegény diétába is jól beilleszthető. Mi most spenótsalátával ettük, melynek receptje ITT olvasható.





Hozzávalók (20 cm átmérőjű formához vagy több kisebb formához):
- 50 dkg ricotta (orda),
- néhány szem aszalt paradicsom, apróra vágva,
- 3 tojás,
- kb. 3-4 dkg reszelt parmezán (nálam általam készített félkemény kecskesajt),
- 1 bő marék dióbél,
- 1 kis csokor petrezselyem zöldje, aprítva,
- 1 kiskanál szárított oregánó,
- só.

Elkészítés: 

1. Minden hozzávalót alaposan elkeverünk, majd a tortaformába öntjük. Sütőpapírral ki is bélelhetjük a formát, hogy ne tapadjon le a torta.

2. Én a tésztába is tettem egy kevés nagyon apróra vágott diót. A maradék diót pedig elrendeztem a tetején.

3. Előmelegített sütőben, 160-170 fokon kb. 45 percig sütjük. Akkor van kész, ha a közepe is megemelkedik sütés közben, nem csak a széle.

4. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Salátát adhatunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése