Tavaly elmaradt, de idén sikerült! Spárgát kovászoltam. Szerencsés vagyok, mert terem a kertemben, így igazán frissen, szedés után rögtön el is tudtam tenni üvegbe a spárgasípokat.
Több receptet átnéztem, majd ez lett belőle. Aki szereti a spárgát, feltétlenül próbálja ki a kovászolt spárgát is.
Hozzávalók:
- frissen szedett spárga (nálam zöld),
- ahány liter víz, annyi evőkanál só,
- 10 szem feketebors,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- egy kevés petrezselyemzöld, de lehet helyette kapor is (én most petrezselyemmel próbáltam ki),
- kenyér (a legjobb, ha igazi kovászos kenyér).
Elkészítés:
1. A spárgát megtisztítjuk, alsó, fás részét letörjük. Ha kell, meghámozzuk.
2. A kovászos uborka készítéséhez hasonlóan a vizet először felforraltam, majd visszahűtöttem, közben a sót is elkevertem benne.
3. A spárgát és a fűszereket hosszúkás üvegbe rendezzük. Nekem nem volt időm lemenni a pincébe üvegért, így normál befőttes üvegbe tettem (a spárgasípokat ezért félbe kellett vágnom, hogy beleférjenek).
4. Felöntjük a sós lével és a tetejére tesszük a kenyeret.
5. Letakarjuk az üveget egy tálkával és meleg helyre tesszük (ne a tűző napra). Ugyanúgy érleljük, ahogy az uborkát szokás kovászolni.
6. Mikor kész, azaz savanykás a lé, átjárta a zöldséget is az íz, de még roppanós a spárga, akkor kiszedjük a kenyeret és hűtőbe tesszük fogyasztásig az üveget.
Legközelebb 2 dkg só/l víz készítem, az 1 ek. (3dkg)picit sok.
VálaszTörlésA kenyeret láng felett meg szoktam pirítani, íze is jobb, és nem mállik szét (gézbe tekerve egyszerűen kivehető a léről)
Egyébként tökéletes, a héten készítek még, ha látok szép spárgát
Köszönjük szépen a sok jó ötletet! Nagyon örülök, hogy írtál! :)
Törlés