2018. július 10., kedd

Céklás étcsokifagyi (tojásmentesen is)

A recept alapötlete Hugh Fearnley-Whittingstall Zöldséget minden napra (Veg Every Day!) című könyvéből származik. Nagyon finom fagyi. Cukrászdában mi már nagyon ritkán vásárolunk fagylaltot, mert nekünk az túl édes, így néhány éve kaptam férjemtől egy nagyon jó kis gépet, amivel könnyedén el tudom készíteni a hideg desszertet a családnak. Leírom az eredeti receptet és azt is, ahogy én készítettem. Azért kellett módosítanom Hugh receptjén, mert lányom tojásérzékeny, nem ehet tojást.






Hozzávalók az eredeti recept szerint (800 ml fagyihoz):
- 30 dkg cékla, tisztítás előtt mérve,
- 3 dl zsíros tej,
- 2 dl tejszín,
- 4 nagy tojás sárgája,
- 10 dkg porcukor,
- 10 dkg jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsoki.

Hozzávalók az én változatom szerint (mivel lányom tojásallergiás, így tojásmentes):
- 30 dkg cékla (kisebb vagy közepes méretűek), tisztítás előtt mérve,
- 2,5 dl tejszín,
- 30 dkg általam készített házi (nem sós) krémsajt kecsketejből, de volt már, hogy zsíros, nem fölözött, krémes házi kecsketúróból is elkészítettem, így is nagyon finom volt,
- porcukor (kb. 8 dkg),
- 10 dkg jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsoki,
- esetleg házi joghurt kecsketejből (amennyitől folyós, krémes állagot kaptam, sajnos nem mértem le pontosan, mert siettem az összeállítással).

Elkészítés: 

1. A céklát alaposan megmossuk, megtisztítjuk, de nem hámozzuk meg. Egy fedővel ellátott hőálló edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 1 cm magasan lepje el a céklát a víz. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a cékla megpuhul. Utána meghámozzuk (nagyon könnyen lejön majd a héja).

2. Hugh receptje szerint a megpuhult céklát 100 ml tejjel pürésítjük (botmixerrel vagy robotgéppel). Ezután meg kell mérni és összesen 300 ml céklás tejet kell kimérni a fagyihoz. Felhívja a figyelmet, hogy többet ne tegyünk bele, de, ha kicsit kevesebb, az nem gond.

3. Én a megsült céklából 20 dkg-ot feldaraboltam, majd pürésítettem a lentiek szerint.

4. Aki a tojásos változatot készíti, az öntse össze a maradék tejet és a tejszínt és melegítse fel majdnem forráspontig, majd kicsit hűtse le, végül a tojások sárgáját verje fel a cukorral és ezt öntse a meleg, de nem forró tejhez (én valószínűleg hőkiegyenlítéssel végezném, ahogy a habarást is szokás, hogy biztosan ne kapja össze a tej a tojást). Tegye vissza a tűzre és alacsony lángon, nem forralva (!), folyton keverve sűrítse be a krémet. Fontos, hogy ne forrjon, különben összerántja a tojást. Ha egy nagyon kicsit mégis darabos lesz, akkor én régen, míg ehettünk tojást, főzés után egy sűrű szövésű szűrőn át szoktam szűrni/passzírozni a tojásos krémeket. Ha kész, sűrű a krém, akkor levesszük a tűzről és langyosra hűtjük. Közben kevergetni kell, különben bebőrösödik.

5. Ez idő alatt a csokit gőz fölött a szokásos módon megolvasztjuk. A megolvadt csokit belekeverjük a langyos tojáskrémbe. Mehet bele a céklapüré is. Jól ki kell keverni (eleinte darabos lehet a csoki miatt, ahogy visszahűl, de botmixerrel dolgozzuk meg alaposan a krémet és el fog tűnni, szép sima lesz). Hugh ezután még át is szűri az egészet egy szűrőn. Én ezt kihagytam, mert olyan jól sikerült a krémesítés, hogy még egy pici cékladarab sem volt a krémben.

6. A tojásmentes változatot úgy készítettem, hogy a céklát, a tejszínt, a cukrot és egy kevés natúr joghurtot egy erős botmixerrel, jó alaposan, teljesen krémesre mixeltem, majd ezután ment bele az olvasztott csoki. Aztán, mivel nagyon sűrűnek találtam a krémet, öntöttem hozzá még valamennyi joghurtot. Egy sűrűn folyó habos-krémes fagyialapot kaptam. Tulajdonképp szeretem viszonylag sűrűre készíteni a fagyikat, mert, mikor olvad, nem folyik ki a gyerekek tölcséréből azonnal.

7. Akár a tojásos verzió, akár a mentes mellett döntünk, mikor kész a fagyialap, hűtőben ki kell hűteni. Nálam egy éjszakát állt a hűtőben (jól lefedve).

8. Ezután következik a fagyasztás. Nekem könnyű a helyzetem, mert fagyigéppel történik mindez, de, mikor nem volt gépem, akkor úgy készítettem fagyit, hogy 3-5 X 30 percenként jól átkevertem botmixerrel, majd hagytam megfagyni a kívánt állagúra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése