2018. július 12., csütörtök

Ribizlis céklasaláta kecskesajttal

Hugh Fearnley-Whittingstall könyvében (River Cottage minden napra) van egy recept, amit évek óta nézegettem. Ettem is volna, meg nem is. Aztán néhány napja készítettem a céklás csokifagyit és maradt egy kevés sült cékla. A bokron hagytunk még némi ribizlit, úgyhogy itt volt a soha vissza nem térő alkalom, hogy megkóstoljam, milyen a cékla és a ribizli (meg a sós kecskesajt) együtt. Láss csodát, tényleg finom! A ribizli savanykás íze nagyon jól illik a cékla édességéhez és hozzá a sós kecskesajt remek páros. Az almás-túrós pite mellé (recept ITT) készült ez a saláta.




Hozzávalók: 
- 40 dkg kisebb cékla,
- 1 fokhagymagerezd finomra vágva,
- hosszabb ágacska kakukkfű (elhagyható, opcionális, én nem tettem bele),
- 2 evőkanál olaj,
- néhány szezonális salátalevél,
- 18-20 dkg morzsolható, morzsálódó kecskesajt (én most saját készítésű feta jellegű sós sajtot használtam),
- 5-10 dkg ribizli,
- só,
- bors.

Hozzávalók az öntethez: 
- 1 evőkanál almaecet vagy citromlé,
- 3 evőkanál olaj,
- 1-1 csipet só, bors és cukor.

Elkészítés: 

1. Az eredeti recept szerint az alapos súrolás után egyesével kell becsomagolni a céklákat alufóliába, megszórva őket fokhagymával, kakukkfűlevelekkel, sóval, borssal és megöntözni némi olajjal. Én azonban nem használok alufóliát, főleg nem csomagolok be vele ételt, így fedeles kerámiaedénybe tettem őket, majd köré és rá a fűszereket és így sütöttem meg 180 fokos sütőben. Egy pici vizet is öntöttem alá. Akkor van kész a cékla, ha könnyen bele lehet szúrni egy kést, azaz puha. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hámozzuk meg.

2. Felkockázzuk a céklát, ha szükséges, lehet egy sózni, borsozni.

3. Összekeverjük az öntet hozzávalóit.

4. Egy tányérra salátaleveleket igazítunk, Meglocsoljuk kevés öntettel. Hugh külön tálban összekeverte a céklát az öntettel és a sajttal, én viszont először mindent szépen a tálra rendeztem és csak azután locsoltam meg az öntettel a salátámat, hogy szebben nézzen ki a tál.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése