2018. július 5., csütörtök

Fekete ribizli kecskesajttal és zabkeksszel

Az előző bejegyzésben mutattam a zabkekszeket, amiket ehhez a desszerthez sütöttem. Hugh Fearnley-Whittingstall Három jó dolog a tányéron című könyvében találtam a receptet. Kedvenc szakácsom Hugh, mert egyszerű alapanyagokból mindig olyan különleges ételeket készít! Ez is egy ilyen.






Hozzávalók a kekszhez: 
Lásd előző bejegyzés, ITT.

Egyéb hozzávalók:
- 40 dkg fekete ribizli (én kevesebbet szedtem, csak kettőnknek és kis adagot készítettem),
- 5-10 dkg cukor,
- 30 dkg könnyű, friss kéreg nélküli kecskesajt, ha lehet, sótlan (helyette lehet használni friss krémsajtot vagy ricottát, én most kecskesajtot kevertem kecsketejből készült ricottával),
- fél citrom reszelt héja (nekem nem volt itthon kezeletlen citromom, így ezt sajnos ki kellett hagynom, de így is nagyon finom volt).

Elkészítés: 

1. A ribizlit 5 dkg cukorral feltesszük főni. Kis lángon 1-2 percig főzzük. Nem kell teljesen szétfőnie. Kóstoljuk meg, elég édes-e. Ne legyen túl édes, maradjon enyhén savanykás.

2. A kekszet nagyobb darabokra törjük. Tányérra helyezzük. Maradni fog a kekszből, azt tegyük félre, jó lesz megeszegetni tízóraira vagy uzsonnára. Rátesszük a kecskesajtot, megszórjuk a sajtot citromhéjjal, majd kanalazunk az egészre egy kis ribizlit is. Azonnal tálaljuk. (A ribizlit langyosan tettem a kekszre.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése