2018. július 2., hétfő

Zöldbabkrémleves

Igencsak jól terem a zöldbab a kertben, de mondhatjuk úgy is, hogy túl jól. Szedem 2-3 naponta, ahogy sikerül, teszem el mélyhűtőbe, vagy megfőzöm ebédre. Múlt héten fasírtot sütöttem egy adagból, mára pedig krémlevest készítettem. Így örömmel eszik a gyerekek is, mert bizony egyiknek sem kedvence a zöldbab, ha felismerhető formában kerül eléjük a tányérra. (Bevallom, gyerekkoromban én sem rajongtam ezért a zöldségért, de mióta magam termesztem, frissen szedem és dolgozom fel, egészen megkedveltem.)



Hozzávalók: 
- 40-50 dkg zöldbab,
- 2 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- zsiradék a hagyma párolásához,
- só,
- bors,
- zöldség alaplé vagy víz,
- tejszín/tejföl/joghurt a habaráshoz,
- 1 evőkanál liszt a habaráshoz,
- főzhetünk bele 1-2 krumplit is, úgy még krémesebb lesz.

Elkészítés: 

1. A zöldbabot megtisztítjuk, azaz két végét levágjuk, feldaraboljuk, megmossuk.

2. A vöröshagymát felaprítjuk, zsiradékon megpároljuk, majd, mikor kész, hozzáadjuk az aprított fokhagymát is. Keverünk rajta néhányat, majd mehet rá a zöldbab és a víz/alaplé. Sózzuk, borsozzuk.

3. Lassú lángon puhára főzzük. Mikor kész, összeturmixoljuk. Én ezután a biztonság kedvéért, hogy véletlenül se legyen a levesben szálka, át szoktam passzírozni egy sűrű szűrőn.

4. Végül a lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel (nálam most joghurttal) és behabarjuk a levest.

5. Kínálhatjuk vajon pirított kenyérkockákkal, sült szalonnadarabkákkal, sült kolbászkarikákkal, de sokszor készítek úgy levesbetét, hogy megsütöm a kolbászkarikákat vagy a szalonnadarabkákat, majd kiszedem a serpenyőből és ezen a zsíron pirítok még kenyérkockákat is, majd a végén az egészet összekeverem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése