2018. július 14., szombat

Újkrumplis pizza

Ez egy nagyon egyszerű, gyors és olcsó étel. Sok friss salátával kínáljuk. A recept alapötletét Hugh Fearnley-Whittingstall Veg Every Day! című könyvében találtam, de az interneten számos angol nyelvű oldalon rábukkantam hasonló leírásokra. Nagyon finom, kétszer is elkészítettem és sokba sem került, hisz szinte minden a kertből volt.



Hozzávalók: 
- kb. 40 dkg lisztből gyúrt pizzatészta (nálam 40 dkg fehér tönkölyliszt, só, 2 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, előzőleg felfuttatva, és annyi langyos víz, hogy egy lágyabb, de nem nem ragacsos tésztát kapjak, amit 10 percig dagasztok), így egy közepesen vastag pizza lesz, mert mi nem szeretjük a túl vékony tésztájú pizzát, nagy gáztepsiben sütve,
- néhány közepes újkrumpli (kb. 5 db-ot főztem),
- 5 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- zsiradék a hagyma párolásához és a tepsi kikenéséhez,
- 2 kiskanál aprított friss rozmaring,
- sajt, reszelve.

Elkészítés: 

1. Míg kel a tészta, az újkrumplit megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, végül vékonyra felszeleteljük.

2. A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk és zsiradékon megpároljuk úgy, hogy legyen színe is. Elzárjuk a tüzet és belekeverjük az aprított fokhagymát és az aprított rozmaringot.

3. A megkelt tésztát átgyúrjuk egy kicsit. Kiolajozott tepsibe igazítjuk. Kinyújthatjuk a tésztát deszkán vagy méretre húzhatjuk a tepsiben is. Lehet készíteni kerek pizzát is, de nekem így egyszerűbb és gyorsabb volt. Ha igazán vékony, ropogós pizzát szeretnénk, akkor osszuk több részre a tésztát és így nyújtsuk, süssük (mi jobban szeretjük a vastagabb tésztát, ezért egyben sütöttem ki az egészet).

4. Mehet rá a hagyma, majd szép sorban a krumpli. Sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a reszelt sajtot. Kicsit meglocsoljuk olajjal a pizza tetejét és 220-230 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (a tészta széle színes, ropogós, a többi része kezd színesedni és bugyog.)

5. Sok friss salátával fogyasztjuk. Frissen a legfinomabb, de hidegen sem rossz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése