2019. május 20., hétfő

Krumplilaska (kolbászos krémmel töltve)

Mint olyan sokszor, most is abból készült az ebéd, ami éppen volt itthon. Szombaton újabb előadásra kellett mennem, mert sajtbíráló képzésre járok. Nagyon fárasztó, ugyanakkor izgalmas napon vagyok túl. Két francia sajtkészítő mester utazott ide Franciaországból, hogy a világ sajtjairól, azok jellemzőiről, beszéljenek nekünk és a napot kóstolási gyakorlattal zárjuk. Néhány hét múlva újra jönnek majd, de akkor a sajt kóstolásának és bírálatának részletesebb módszertanával ismertetnek majd meg bennünket.

Szombaton távol voltam tehát, így a családnak előre készítettem ebédet, nehogy ne legyen mit enniük. Az itthoni ebéd ugyancsak a sajtokról szólt, mert kecskéink tejéből készült krémsajt került bele (a desszertbe pedig kecskeordát sütöttem, amit egy kis házi meggybefőttel dobtam fel).

A recept egyébként a Vidék íze 2017 júniusi számából van.



Hozzávalók:
- 1 kg krumpli,
- kb. 20-30 dkg liszt, vagy amennyit a tészta igényel,
- 1 csapott evőkanál só,
- zsiradék a sütéshez.

Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg sajtkrém (nálam házi, kecsketejből készült krémsajt),
- kolbász (1 szálat ír a recept, én ennél jóval kevesebbet, kb. a felét tettem csak bele),
- 1 gerezd fokhagyma.

Elkészítés:

1. A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és krumplinyomón még forrón átnyomjuk. Kihűtjük.

2. Utána sózzuk, majd annyi liszttel összegyúrjuk, amennyitől egy  lágy, de jól kezelhető tésztát kapunk. Ne tegyük bele rögtön az összes lisztet, mert nem biztos, hogy mindre szükség lesz. 15-20 egyenlő részre osztjuk (én 20 részre osztottam) és gombócokat formázunk belőle.

3. Lisztezett felületen, óvatosan, nehogy leragadjon, kör alakúra, palacsinta méretűre nyújtjuk a gombócokat. (Én nyújtás közben többször _enyhén_ liszteztem a pultot és a palacsinta tetejét is.)

4. Enyhén zsírozott palacsintasütőben egyesével kisütjük a palacsintákat (közepes lángon, mindkét oldalát megsütjük).

5. A töltelékhez a krémsajtot, a felkarikázott kolbászt és a fokhagymát aprítógépben vagy botmixerrel krémesre keverjük. Ezzel kenjük meg a palacsintákat, majd mindegyiket feltekerjük. Nekem nem lett elég a krém, a maradékot sűrű, házi szilvalekvárral kentem meg.

6. A tölteléket el tudom képzelni valamilyen friss zöldfűszerrel ízesített krémsajttal is (turbolya, metélőhagyma, kapor stb.), így húsmentessé tehető az étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése