2019. május 10., péntek

Sós batyu (ordás-turbolyás-hagymás)

Kecskesajtot készítettem, és így akkor már ordát is (más néven ricottát). Semmiképp nem szerettem volna édességet készíteni belőle. Ezúttal ezekbe a sós batyukba rejtettem. A fűszerezés nagyon egyszerű: szedtem egy csokor turbolyát, újhagymát, sóztam, borsoztam és már kész is a finom, könnyű sós batyu.



Hozzávalók a tésztához (de használhatja mindenki a már jól bevált tésztáját, csak a cukor mennyiségét vegye le, a sóét meg növelje ;) ):
- 50 dkg liszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 2,5-3 dl langyos tej, vagy amennyit a tészta igényel,
- 2 kiskanál só,
- egy teáskanál cukor az élesztő felfuttatásához,
- 6 dkg olvasztott, de nem forró zsír vagy 8 dkg vaj vagy 8 evőkanál olaj (nálam zsír).

Hozzávalók a töltelékhez:
- 60 dkg orda (ricotta)
- nálam csak 1 db kis tojás ment a töltelékbe (villával enyhén felverve), mert lányomat most szoktatom hozzá a tojáshoz,
- egy csokor friss turbolya,
- só,
- bors,
- 2 újhagyma, zöldjével együtt.

- fél tojás (vagy egy kis tojás) a lekenéshez.

Elkészítés:

1. Az élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Ezután a sóval kevert liszthez adjuk. Hozzáöntünk valamennyi tejet (először ne mindet). Mikor már kissé összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá a zsiradékot. Rugalmas, kissé lágyabb, de nem ragacsos, hólyagos tésztát gyúrunk, dagasztunk. Letakarjuk az edényt egy konyharuhával és duplájára kelesztjük.

2. A töltelékhez a turbolyát és a hagymát nagyon apróra, finomra vágjuk. Az ordát összekeverjük a zöldségekkel, fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. A tojást is belekeverjük.

3. A megkelt tésztát kinyújtjuk a szokásos vastagságra, ízlés szerint. Én vékonyra nyújtottam, kb. 4 mm vastagra és a szokásosnál kisebb batyukat formáztam, hogy csak néhány falatnyi legyen egy-egy batyu (szerintem így finomabb és jobban mutat). A kinyújtott tésztát tehát ízlés szerinti méretű négyzetekre vágjuk.

4. A batyukat megtöltjük az ordakrémmel, azaz mindegyik közepére teszünk egy jó adag krémet. Összefogjuk a tészta négy sarkát, csavarunk rajta egyet, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és óvatosan egy kicsit megnyomjuk a batyut.

5. Egy kicsit hagyjuk pihenni a batyukat (10-20 perc), majd lekenjük felvert tojással a tetejüket és mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe. Készre sütjük.

Tipp: készíthetjük túróval is, de akkor tegyünk bele 2 evőkanál búzadarát is. Mehet bele 2 tojás, vagy csak a sárgája, vagy a fehérje külön felverve. A fűszerezés is lehet más, pl. kapor, medvehagyma stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése