2019. június 22., szombat

Ordás(ricottás)- ribizlis kerék

Ökörszem vagy édes fészek néven sok hasonló recept létezik, de azok túróval vannak töltve. Én azonban, mivel gyakran van itthon a sajtkészítés miatt orda (ricotta), túró helyett azzal készítettem el ezt a süteményt. Szerintem jobban illik a ricotta könnyed, krémes állagához és édeskés ízéhez a ribizli savanykás íze.



Hozzávalók a tésztához: 
- 50 dkg liszt,
- 2-3 evőkanál cukor,
- 1 csipet só,
- 2,5 dkg élesztő,
- 2,5-2,8 dl tej,
- 8 dkg vaj,
- tojást nem teszek bele, de aki szeretne, egy tojást gyúrjon bele.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 50 dkg ricotta (orda), de aki nem jut hozzá, készítse túróval, ebben az esetben egy tojás sárgáját is keverjen a túróhoz,
- cukor ízlés szerint,
- vanília,
- ribizli, megmosva, leszemezve,
- 1 kis tojás a lekenéshez.

Elkészítés:

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos cukros tejben, majd a liszthez adjuk. Beleszórjuk a maradék cukrot, a sót és beletesszük a tojást is, ha használunk. Ezután folyamatosan adagoljuk a langyos tejet és a szokásos módon dagasztjuk a tésztát úgy, hogy az olvasztott langyos vajat több részletben adagoljuk és dolgozzuk a tésztába. Ne legyen ragacsos és túl kemény sem. Legyen sima, hólyagos a tészta felülete és váljon el az edény falától. Ezután konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

2. Addig elkészítjük a tölteléket, azaz a hozzávalókat kikeverjük.

3. Mikor megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra (én ennél kicsit vékonyabbra nyújtottam). Kiszaggatjuk egy kerek szaggatóval.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a süteményt (nálam egyszerre nem fért a tepsire, így több részletben sütöttem ki), benyomjuk ujjunkkal (vagy bármilyen tárggyal) a tészta közepét. Tetejüket megkenjük felvert tojással. Habzsákból vagy egyszerűen csak egy kiskanállal a krémet elosztjuk a körökön. Rászórjuk és kicsit bele is nyomkodjuk a ribizlit.

5. Vagy hideg sütőbe toljuk és 200 fokra állítjuk a sütőt vagy kis kelesztés után tesszük be a süteményt a már felfűtött sütőbe. Készre sütjük.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, és most érik a ribizlim, meg fogom csinálni, köszönöm szépen, elmentettem a receptet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt, nagyon kiadós is. Kislányomnak a tálcán lévő 4 süti közül ez volt a kedvence. Fiamnak meg a másik, a ribizlis muffin. Csabikának meg úgy láttam, inkább a sósak, főleg a fánk. :) Mindenki talált kedvére valót.

      Törlés